Štirje fantje, rešeni v nedeljo, so danes v bolnišnici dobili družbo še štirih. Za koga gre, ni znano, saj oblasti zaradi spoštovanja do družin štirih fantov, še vedno ujetih v jami, identitet rešenih ni izdala. Najstniki so v bolnišnici trenutno v karanteni, saj morajo zdravniki najprej potrditi, da nimajo resnih okužb: na primer leptospiroze, ki se prenaša s stikom z okuženimi netopirji in ptiči ali njihovimi izločki, ali pa z bakterijo sprožene meliodoze, ki v človeško telo pride prek poškodovane kože, okužene vode ali onesnaženega zraka. Najbolj zaskrbljeni so zaradi morebitnega sindroma ponovnega hranjenja, ki označuje potencialno smrten zaplet ponovnega hranjenja pri prej stradajočih bolnikih. Fante morajo postopno in počasi hraniti, ti pa osebje po navedbah lokalnih medijev nenehno prosijo za hrano, saj so zelo lačni. Sline se jim domnevno najbolj cedijo ob praženem rižu s piščancem in baziliko, pad krao paom.

Starši ne vedo, ali so njihovi otroci na varnem

Kako dolgo bo trajala agonija staršev, ki ne vedo, ali so njihovi otroci že na varnem ali pa že 17. dan ujeti v jami, ni znano. Bi pa naj lokalne oblasti razmišljale o tem, da bi staršem rešenih otrok dopustili, da jih pozdravijo čez steklo. »Še vedno čakam pred jamo, držim pesti, da bom videl sina prikorakati iz nje,« je za AFP komentirala mama enega od fantov. »Vemo, da jih je nekaj že na varnem, a ne vemo, za koga gre. Veliko nas še čaka tukaj, saj ne dobimo nikakršnih informacij,« je potarnala. Nad okrnjenim dostopom do podatkov so se hudovali tudi nekateri novinarji. Medijski center so že v nedeljo zjutraj prestavili kakšna dva kilometra stran od vhoda v jamo. Danes so oblasti sicer kritizirale poročanje nekaterih medijev in njihove prijeme za pridobivanje informacij – nad jamo naj bi namreč krožil dron, nekatere novinarje pa so obtožili tudi prisluškovanja poročil prek frekvence, namenjene policistom. V medije doslej prav tako ni prišla nobena fotografija rešenih fantov: območje reševanja je dobro zastraženo, podobno tudi bolnišnica, kamor fante vozijo z rešilci in helikopterji.

Pred potjo so jih omamili

Na današnjo misijo se je po nekaj urah počitka podalo istih 18 potapljačev (razširjeno ekipo jih sestavlja 90), ki so naporno pot opravili že včeraj, saj najbolje poznajo pot in najzahtevnejše predele jame. Monsunsko deževje, ki je zadnje dni predstavljalo največjega sovražnika reševalne misije, saj bi lahko dodatno poplavilo jamo in njene prehode, naj bi se malce umirilo, ponedeljkovi pogoji in okoliščine, ki so spodbudile nedeljski začetek tvegane akcije, pa so se danes nadaljevali. Večdnevno neprekinjeno črpanje vode iz vhodu bližnjih delov jam se je več kot očitno izplačalo, saj naj bi bil prehoden večji del vmesne, 1,7 kilometra dolge poti. Zaenkrat ni povsem jasno, na kako dolgem predelu poti so se fantje, povečini neplavalci, morali potapljati. Najverjetneje so to opremo uporabili na najožjem delu kanalov, strokovnjake pa je najbolj skrbelo, da bi jih tam zajela panika. To so verjetno vsaj malce preprečili z močnimi pomirjevali, ki so jih pred odhodom na nevarno pot dali v nedeljo rešeni četverici. »Niso bili povsem omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav,« je za danski radio povedal danski potapljač Ivan Karadzic, ki je sodeloval pri reševanju.

Na nevarnost operacije je najbolje pokazala smrt nekdanjega pripadnika tajskih tjulenjev, 38-letnega Samana Kunana, ki mu je na poti iz jame pred dnevi zmanjkalo kisika, kar je vrglo senco na celotno reševanje. Vsi sedaj zgolj upajo, da je bila to edina smrtna žrtev zahtevne akcije, ki se bo predvidoma nadaljevala jutri in se z rešitvijo preostalih štirih fantov in njihovega 25-letnega trenerja morda že tudi zaključila.

Ustanovitelj Tesle testira majhno reševalno podmornico

Ustanovitelj in direktor korporacije Tesla Elon Musk, ki je pred nekaj dnevi obljubil, da bo pomagal pri vrtanju luknje v jamo, da bi skoznjo lahko rešili dečke, je včeraj na twitterju objavil video posnetek svoje ekipe, ki v bazenu testira manjšo podmornico, ki bi jo lahko uporabili za varnejše reševanje dečkov.

Dečki morajo sicer med reševalno akcijo iz jame hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati. Najbolj zahteven je prvi del poti skozi ozek potopljen prehod, ko morajo dlje časa preživeti pod vodo in prvič v življenju uporabiti potapljaško opremo. Nekateri od dečkov ob tem ne znajo niti plavati.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno se nahajajo na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame.