»Na prvem ultrazvočnem pregledu se je pokazal le en srček, na poznejšem pregledu pa je sledil pravi šok. Najprej je enega, dva, tri srčke naštela ginekologinja, nato sestra, nato sva do tri na glas preštela še oba s partnerjem. Število tri mi je potem še več dni odzvanjalo v glavi,« je opisala presenečenje ob novici, da nosi pod svojim srcem še tri drobne srčke Mojca Trampuš, mama desetletnih trojčkov Gala, Nika in Tima. »Skrbi kar ni bilo konec. Najprej ne veš, ali bodo otroci sploh preživeli, zdravniki ti predstavijo najhujše možne scenarije. Začetki so res težki, na spanje lahko prvo leto kar pozabiš, saj se alarmi vrstijo na deset minut. Potem pa je vsako leto in vsak mesec lažje. Ostanejo in povečajo se kvečjemu finančne zadrege, saj vedno in vse množiš s tri,« pravi mama Mojca in dodaja, da je kakršna koli pomoč za starše trojčkov vselej dobrodošla.

Tudi voziček za trojčke in avtosedeži, ki jih bo Radenska Tri srca letos podarila vsem staršem, ki so jih že oziroma jih bodo letos razveselili trojčki. Za to je potrebna le prijava na spletni strani www.trojcki.si. Na Hrvaškem, kjer so akcijo začeli aprila, se je že prijavilo enajst bodočih staršev trojčkov, je povedala Alenka Dujanović iz Radenske in dodala, da novica o trojčkih vsako leto preseneti tudi od dva do pet slovenskih parov.

Trikrat po trije trojčki na leto

Po podatkih statističnega urada se je leta 2016 v Sloveniji rodilo 20.345 otrok. 387-krat so se rodili dvojčki, dvakrat trojčki. »Verjetnost za naravno zanositev s trojčki je približno ena proti 8000, v povprečju pa imamo pri nas okrog tri porode trojčkov na leto,« pove prof. dr. Nataša Tul Mandić, predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC. »Večplodne nosečnosti so vedno tvegane in zapletene. Pa ne samo z medicinskega stališča. Take nosečnice so tudi bolj utrujene in obremenjene, tudi psihično. V času nosečnosti in ob prihodu domov zato potrebujejo veliko podpore, zlasti partnerja in bližnjih, a bi lahko naredili več v njihovo podporo tudi kot družba,« je prepričana Tul-Mandićeva.

»Ob rojstvu trojčkov sem dobil zgolj 15 dni očetovskega dopusta, enako kot očetje z enim potomcem,« pravi oče Gregor Trampuš, ki je imel srečo, da so mu šli zelo na roko v službi in je lahko sprva veliko delal od doma. Tudi njega je ob novici, da so se v času od prvega do drugega pregleda srčki potomcev pomnožili z enega na tri, zajela panika. »Še zlasti, ker sva novico zvedela tri dni po poroki in dva dni pred začetkom medenih tednov,« pove in doda, da je bil izziv že potovanje z letalom, saj je bilo Mojci ves čas slabo. Tudi sicer so bili njuni sanjski medeni tedni na Maldivih prežeti s skrbjo za trojčke in tveganji, ki jih prinaša takšna nosečnost, pa tudi vprašanji, kako naprej. Bo stanovanje dovolj veliko? Avto sta zamenjala že po prvih skupnih počitnicah, saj v običajnega nista stlačila vozička, sedežev in plenic z vso drugo potrebno opremo za tri dojenčke.

Takoj ko so po dveh mesecih Gal, Nik in Tim prišli iz porodnišnice, so se za pet mesecev preselili k ženinim staršem, saj so potrebovali pomoč. »Potem smo se morali predvsem dobro organizirati. Zdaj je že preprosteje, saj imajo petošolci skupne interese in lahko vse tri hkrati pelješ na trening, prav danes pa so naredili še izpit za kolo,« jih pohvali in doda, da bo odslej vse še lažje.

Prezgodaj rojeni

Vsi trojčki se rodijo prezgodaj in potrebujejo pomoč specialistov na otroški intenzivni negi. Tudi pregledi v nosečnosti so pogostejši, nosečnice so dalj časa hospitalizirane, našteva Tul-Mandićeva in doda, da se zato med starši, malčki in zaposlenimi pogosto stkejo pristne vezi. Najmanjši trojčki, ki se rodijo med 25. in 26. tednom, tehtajo od 500 do 700 gramov, nadaljuje in pove, da pri večplodni nosečnosti na mamice in plodove preži veliko tveganj. »Pri taki nosečnosti je več spontanih splavov, prezgodnjih porodov, otroci so manjši in lažji, nekateri so tudi zahirančki. Nosečnicam je večkrat slabo, več bruhajo, bolj so utrujene, pri njih je več slabokrvnosti, težav z visokim pritiskom, pogostejši sta sladkorna bolezen in preeklampsija. Skratka, več ko je plodov, več je zapletov in pogostejši so,« pravi zdravnica.

»Trojčki se najpogosteje rodijo ženskam, ki težko zanosijo in se zdravijo zaradi neplodnosti. Lahko pa se pojavijo tudi zaradi z zdravili sprožene ovulacije, ki je nadštevilčna, zaradi česar se hkrati sprostijo tri jajčne celice, ki se združijo s tremi semenčicami in se tako v maternici naselijo tri oplojena jajčeca,« pravi Tul-Mandićeva. Redko se to zgodi s prenosom treh oplojenih jajčec iz epruvete, saj praviloma prenašajo le eno oplojeno jajčece. Na spontan način pa se lahko hkrati sprostijo tri jajčne celice oziroma se sprosti samo ena, ki se pozneje razdeli v dve ali tri. »Enojajčni dvojčki niso izjemno redki, trojčki veliko bolj, znani pa so tudi enojajčni četverčki,« pravi Tul-Mandićeva.