Sprehod skozi istrske kampe in poplava glamping nastanitev ter njihova zasedenost, sploh v poletnih mesecih, zelo jasno nakazuje, kako priljubljeno je kampiranje. Tovrstni način bivanja nam predstavlja nekakšno preprostejšo različico načina življenja, na katero v vsakodnevnem hitenju prepogosto pozabimo.

Kampiranje, sploh pa bivanje v šotoru, je bilo dolga leta zelo enolično. Na trgu so obstajali različne velikosti, različni modeli šotorov, vendar so si bili v osnovi vsi zelo podobni. Nekateri so bili sicer posebej prilagojeni za pohodnike, drugi za ekstremnejše razmere. Nato so postali izjemno priljubljeni samozložljivi šotori, ki se v nekaj sekundah postavijo sami, zdaj pa so na vrsto prišle še nekoliko naprednejše različice.

Prostoren in hitro sestavljiv

Eno izmed teh je na portalu Indiegogo predstavil Jake Jackson. Svoj skromni cilj zbiranja sredstev je prekoračil za kar 1222 odstotkov, kar v konkretnih številkah pomeni 448.504 ameriških dolarjev. Njegov projekt je bil pravzaprav finančno podprt že v petnajstih minutah od začetka spletne kampanje. Jackson predstavlja šotor cinch kot pripomoček, ki ne pozna kompromisov. Takole je zapisal: »Taborjenje je vedno neke vrste kompromis. Velikost ali hitrost. Udobje ali priročnost. Prostornost ali lahek transport. Cinch omogoča vse to hkrati.«

Za začetek, šotor se v nekaj sekundah postavi samodejno, ko ga vržemo v zrak. Na strehi ima prenosne solarne plošče, ki polnijo 13.000-miliampersko baterijo. Z njo lahko šestkrat napolnite telefon ali pa poganjate druge elektronske drobnarije. Cinch je ogromen. Glede na to, da ima prostor za štiri osebe, je celo največji šotor v svojem razredu, saj ponuja kar 6,2 kvadratnega metra bivalne površine in 3,2 kvadratnega metra prostora za shranjevanje. Obenem je tako visok, da lahko v njem stoji odrasel človek, zložen pa tako majhen, da ne predstavlja bremena pri prevažanju v avtomobilu. Tkanina šotora je posebej certificirana, da omogoča trikrat večjo zaščito pred vlago, kolikor je povprečje na trgu. Na voljo je tudi dodatna prevleka s posebnim odsevnim premazom, ki učinkovito odbija sončno toploto. Opremljen je z dvema vhodoma, kar olajša vstop in omogoča optimalno prezračevanje.

Najzanimivejše pri vsem pa je, da lahko več enakih šotorov povežemo v veliko modularno bivališče in tako ustvarimo celo šotorsko vasico. V paketu ne manjkajo niti LED-luči, ki se nadzorujejo s pomočjo mobilnega telefona. Cena šotora velikosti za štiri osebe se giblje okrog 400 evrov in je lahko še višja, če izberete še vse možne dodatke.

Vse se sliši lepo in prav. Le spravljanje, si mislimo, verjetno ni najenostavnejše. Že mali samozložljivi šotori znajo zagosti, kaj šele šotor z desetimi kvadratnimi metri površine.