Tako kot mnoge stvari v Silicijevi dolini so tudi električne rolke nastale kot odgovor na človeško lenobo. Soustanovitelj podjetja Boosted John Ulmen je namreč kot študent robotike na Stanfordu vsakodnevno nabiral kilometre v tamkajšnjem kampusu. Ker je peš vedno zamujal, si je omislil podaljšano različico rolke, imenovano longboard. »Zame je bil to odličen pripomoček. Povsod sem jo lahko imel s seboj, bil sem hiter in ni bilo skrbi, kje jo bom parkiral,« je povedal v nekem intervjuju.

Kot ne pretirano atletski tip si je naposled zaželel še model, ki bi ga poganjal motor. Vendar kljub dejstvu, da se je vse to dogajalo okoli leta 2012, ko so po cestah že švigali prvi električni avtomobili, kolesa in drugi pripomočki, kakovostne električne rolke ni odkril. Ostalo je preteklost. Rodilo se je podjetje, ki danes velja za najuspešnejšega proizvajalca električnih rolk.

Hitrost v rokah voznika

Podaljšana rolka boosted ima na spodnji strani deske vgrajena dva zmogljiva motorja. Uporabniku omogočata, da rolka doseže hitrost 35 kilometrov na uro oziroma doseg približno desetih kilometrov. Hitrost in zaviranje se nadzoruje prek malega upravljalnika, ki ga uporabnik drži v rokah. Vso to moč pod nogami stabilizirajo velika kolesa in kakovostna konstrukcija rolke. Namreč, tovrstnih rolk je na trgu res ogromno, vendar uporabniki prisegajo, da je podjetje Boosted naredilo korak naprej pri razvoju. Rolka je izjemno stabilna in primerna tudi za manj izkušene uporabnike. Primerjajo jo s ferrarijem te panoge.

Njihova priljubljenost je izjemno zrasla tudi po zaslugi spretne marketinške strategije. V večjih ameriških mestih, kot sta New York in Los Angeles, so namreč zelo dobro izkoristili potencial vplivnežev na družbenih medijih. Z njihovo pomočjo so si ustvarili status, kakršnega uživajo danes. Boosted je postal sinonim za električno rolko.

Take rolke so najprimernejše prav za rabo v mestih in metropolah, kjer vsakodnevni transport postaja vse težji. Zgolj lani so svoje izdelke razširili še na novih 34 trgov, kar vključuje tudi nekatere države Evropske unije. Po prvem modelu rolke je sledil izboljšan, za tem, čisto nedavno, pa še tretji model, ki je najmanjši od vseh.

Priljubljenost rolk boosted je v zadnjih letih rodila tudi množico posnemovalcev, ki podobne izdelke ponujajo po delčku osnovne cene. Pravo rolko boosted boste prepoznali po precej visoki ceni. Njihov najbolj prestižen model se prodaja po nekaj manj kot dva tisoč evrih, za najbolj priljubljen model moosted 2 pa bo treba odšteti nekaj več kot tisoč evrov.