Prve omembe ognjemetov se pojavljajo že v 8. stoletju, ko so Kitajci ob festivalih z njimi razsvetljevali nebo. Danes so nepogrešljivi ob vrhuncih športnih prireditev in praznovanj po vsem svetu, snovalci pa vselej razmišljajo, kako ustvariti nove in bolj spektakularne barvne eksplozije na nebu. Kitajski tradiciji, ki jo je posvojil svet, bi že prihodnje leto znala konkurenco predstavljati ambiciozna domislica Japoncev. Podjetje Astro Live Experiences (ALE) se namreč trudi izumiti prve dizajnerske utrinke.

Za začetek dva satelita

Tega se je domislila astronomka Lena Okadžima z Univerze v Tokiu, umetne utrinke pa namerava podjetje ustvarjati s spuščanjem posebnih kovinskih kroglic iz satelitov, ki bodo krožili okoli Zemlje. Za začetek podjetje gradi dva majhna satelita, ki naj bi v nizko orbito okoli Zemlje poletela že decembra letos, na vsakem pa bo od 300 do 400 kroglic za ustvarjanje utrinkov.

Ko bodo naročniki določili lokacijo in čas, ko si želijo ogledati lastno noč utrinkov, bosta satelita odvrgla od 15 do 20 kroglic iz istega materiala, kot so izdelani vročinski ščiti vesoljskih kapsul, ki se vračajo na Zemljo. Kroglice bodo imele premer okoli enega centimetra, ob padanju skozi zemeljsko atmosfero pa bodo zažarele in na nočnem nebu ustvarile modre, oranžne in zelene ponaredke naravnega vesoljskega ognjemeta. Delci bodo zgoreli v štirih ali petih sekundah. Prva satelita podjetja ALE bosta imela dovolj goriva za 27 mesecev, ko bo tega zmanjkalo, bosta tudi ta padla proti tlom in zgorela v ozračju.

Grožnja varnosti v vesolju?

Podjetje o ceni umetnih utrinkov ne govori, a pravi, da bo ta nižja od stroškov, ki jih imajo z ognjemetom največja svetovna mesta ob velikih proslavah. Ti znajo narasti na nekaj milijonov evrov, da umetni utrinki ne bodo ravno poceni, pa govori tudi cena vesoljskih plovil, ki jih bo podjetje poslalo v vesolje. En majhen testni satelit bo podjetje stal okoli 2,5 milijona evrov. Kot ciljno skupino vidijo podjetja, mesta, zabaviščne parke in petičneže z izredno globokimi žepi. Prvi vesoljski ognjemet si bodo predvidoma lahko ogledali prebivalci japonske Hirošime poleti 2019, projekt je bil sprva zamišljen za odprtje olimpijskih iger v Tokiu leta 2020.

Če se bo podvig prijel širše, želi podjetje v nadaljevanju v vesolje poslati tri skupine šestih satelitov. Z njimi bi lahko vesoljski ognjemet pričarali kjer koli na Zemlji med osmo in deveto uro zvečer oziroma ob dovolj temnih večerih, da bodo umetni utrinki vidni, a dovolj zgodaj, da si jih bodo lahko pred spanjem ogledali tudi otroci.

Nad podvigom niso najbolj navdušeni nekateri strokovnjaki za satelite, ki opozarjajo, da bi podjetje z izstreljevanjem delcev lahko ogrozilo varnost številnih vesoljskih plovil, ki so v zemeljski orbiti. Podjetje namerava satelite sicer namestiti nižje od večine satelitov. Nevarnost zato obstaja zgolj za okoli 40 satelitov, podjetje pa zagotavlja, da se bo pred izpustitvijo utrinkov vselej posvetovalo o lokacijah teh in prekinilo izpustitev, če bo obstajala najmanjša nevarnost. Varnost umetnih utrinkov bo kljub temu vse težje zagotavljati. V nižji orbiti od satelitov podjetja ALE so namreč tudi tajni sateliti obveščevalnih služb. Poleg tega namerava Space X v prihodnjem desetletju v nižjo orbito poslati okoli 7500 satelitov za zagotavljanje hitre internetne povezave.