Točen čas njenega prihoda v Arizono je bil skrit do zadnjega trenutka, da obiska ne bi že tako zmotili protestniki. Nanje je Trumpova sicer le naletela kasneje pred obiskom zavetišča Southwest Key Campbell, kjer je šla v učilnice in igralnice ter se srečala z otroki.

Pozdravila jih je s španskim pozdravom in vprašala kako so, pa so odgovorili, da v redu. Vprašala jih je ali jim je všeč kjer so in srečujejo prijatelje, pa so rekli, da ja. Vprašala jih je kdo med njimi so princi in kdo princese in so dvigali roke ter se hihitali. Vprašala jih je, če jim je všeč nogomet in so rekli, da jim je všeč in tudi prva dama ZDA je rekla, da ji je nogomet v všeč.

Najprej so jo državni uradniki agencij, ki se ukvarjajo z migracijami in nezakonitimi prestopi meje seznanili s položajem na meji, med njimi pa je bil tudi lokalni rančer, ki se zavzema za strožji nadzor.

Zveznim agentom je povedala, da je prišla, da jim izrazi podporo, ker se zaveda kako nevarno in težavno je njihovo delo, prišla pa se je tudi pozanimat ali lahko kako pomaga otrokom in družinam, ki so zaprti v centrih za pridržanje.

Komisar za carine in zaščito meje Kevin McAleenan je dejal, da je samo v sredo skušalo mejo med ZDA in Mehiko nezakonito prečkati 1600 ljudi, od tega 539 družin.

Usoda otrok jo skrbi, hkrati pa verjame v trdno mejno zakonodajo

Prvo damo je zanimalo koliko otrok prihaja čez mejo in koliko so stari in je izvedela, da je mejo z Arizono od oktobra lani nezakonito prečkalo 1100 otrok brez staršev ali skrbnikov.

Melania Trump se je, po besedah njene tiskovne predstavnice Stephanie Grisham, na pot podala po vzpodbudi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Njegova politika ničelne tolerance za nezakonito prečkanje meje je doslej ločila 2000 otrok od staršev, ki jih še niso dobili nazaj.

Grishamova je dejala, da prvo damo usoda otrok zelo skrbi, obenem pa verjame v trdno mejno zakonodajo in enakopravno obravnavo vseh.

Uradno sporočilo Melanie Trump po obisku pravi, da je bil obisk zelo informativen in je pomembno, da se sreča z otroki in izobrazi o operacijah na meji. »Hvala vsem, ki skrbijo za otroke v tem težkem položaju. Čeprav gre za kompleksno vprašanje pa še naprej pozivam kongres naj takoj ukrepa in sodeluje pri celoviti imigracijski reformi,« je sporočila prva dama.