Lahko bi rekli, da je po okusu na neki način podobna sočni pici, pa vendar to ni. Na neki način je podobna tudi sočni lazanji, pa vendar to ni. Še najbližje je grški musaki, pa vendar to ni. Če ste ljubitelj vseh treh omenjenih jedi, bo parmidžana (it. parmigiana) zadetek v polno. Jed iz pečenih jajčevcev, paradižnika in sira (tudi parmezana) je namreč tako sočna in okusna, hkrati pa nasitna in vendar ne pretežka, da na poletnem jedilniku nikakor ne sme manjkati. Poleg tega se jo streže mlačno, nikoli vročo. Izvira s Sicilije, njeno ime pa izvorno sploh ni povezano s parmezanom (it. parmigiano) ali Parmo, pa naj se to sliši še tako neverjetno. V prvotnih receptih namreč parmidžana ni vključevala severnjaškega parmezana, temveč južnjaško mocarelo in druge vrste sira. Ime parmidžana v resnici izvira iz izraza parmiciana, kar v sicilskem narečju pomeni način zlaganja lesenih deščic v škurah, kakor se na Primorskem imenujejo polkna, saj naj bi na to spominjal način zlaganja pečenih rezin jajčevcev. Ali se je parmezan v parmidžani sčasoma znašel prav zaradi podobnosti besed, ni znano. Je pa zagotovo silno slastno!