V številnih ribiških vasicah vzdolž jadranske obale so se ohranili stari recepti za ribje jedi, ki jih v restavracijah žal zasledimo le izjemoma. Morda tudi zato, ker smo se nekako navadili, da mora biti riba pečena. Ampak za ribe obstajajo še drugi načini priprave, ki po okusnosti marsikdaj presežejo klasično pečenje. Eden takšnih načinov je »na buzaro«, ki je primeren za vse morske sadeže, hobotnice in druge mehkužce ter celo za manjše ribice, ampak o tem kdaj drugič. Drugi pa se po dalmatinsko imenuje »na lešo«, kar pride iz italijanske besede lesso, ki pomeni kuhan. Riba na lešo torej v osnovi ni nič drugega kot kuhana riba. Če jo znamo pravilno pripraviti, kar ni prav nič zapleteno, nastane specialiteta (pravzaprav dve hkrati), kakršne se ne bi sramovala niti najboljša konoba. V osnovi je zadeva zelo podobna naši tradicionalni goveji juhi, kamor v hladno vodo damo jušno zelenjavo in večji kos govedine. Tudi pri ribi na lešo storimo enako, celo zelenjava je pravzaprav enaka, saj uporabimo korenček, zeleno, čebulo ali por, poper in peteršilj, poleg tega pa še lovorov list in vino. Vredno je poskusiti!