Od petih vikendov na svetovnem prvenstvu bo tekmovalno najbolj pester prav uvodni, saj bo v dveh dneh odigranih kar sedem tekem.

Skupina C, Francija – Avstralija, danes ob 12. uri, sodnik: Cunha (Uru)

»Uživati želimo v izkušnji,« je skromne ambicije Avstralcev na prvenstvu povzel njihov napadalec Andrew Nabbout. Čeprav je Avstralija na zadnjih 18 tekmah izgubila le enkrat, ji stavnice pripisujejo vsega 1,1 odstotka možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini. Njena tekmica Francija je v tem pogledu pravo nasprotje, saj se v Rusiji uvršča v ožji krog favoritov za končno zmago. A galski petelini se na preteklih štirih svetovnih prvenstvih v skupinskem delu niso izkazali. Od 12 tekem so dobili le tri – proti Hondurasu, Švici in Togu.

Verjetni postavi – Francija: Lloris, Mendy, Umtiti, Varane, Sidibe, Matuidi, Kante, Pogba, Griezmann, Mbappe, Giroud, Avstralija: Ryan, Behich, Sainsbury, Milligan, Risdon, Mooy, Jedinak, Luongo, Kruse, Nabbout, Leckie.

Skupina D, Argentina – Islandija, danes ob 15. uri, sodnik: Marciniak (Pol)

Islandija bi za svoj premierni nastop na mundialu težko dobila bolj atraktivnega tekmeca, saj se bo pomerila proti finalistki zadnjega svetovnega prvenstva Argentini. Ekipa selektorja Heimirja Hallgrimssona je od evropskega prvenstva v Franciji ostala večinoma nespremenjena, a letos še ni prepričala, saj je izgubila proti Mehiki, Peruju in Norveški. Bistveno večjo neznanko predstavlja pripravljenost Argentine. Pred odhodom v Rusijo je igrala le s Haitijem (4:0), medtem ko je tekmo proti Izraelu zaradi političnih razlogov odpovedala.

Verjetni postavi – Argentina: Caballero, Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico, Biglia, Mascherano, Meza, Messi, Di Maria, Aguero, Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Ingason, Sigurdsson, Magnusson, Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason, Sigurdsson, Finnbogason.

Skupina C, Peru – Danska, danes ob 18. uri, sodnik: Gassama (Gam)

Dance na južnoameriške nasprotnike na svetovnih prvenstvih vežejo lepi spomini, saj so leta 1986 v Mehiki Urugvaj ponižali s kar 6:1. Proti Peruju bo njihovo glavno orožje Tottenhamov zvezdnik Christian Eriksen, ki je v kvalifikacijah dosegel polovico od 22 golov svoje reprezentance. Tako Skandinavci kot Perujci se sicer še kako dobro zavedajo pomembnosti današnjega obračuna, saj bi z zmago naredili velik korak proti uvrstitvi v osmino finala.

Verjetni postavi – Peru: Galesse, Advincula, Rodriguez, Ramos, Trauco, Tapia, Yoton, Edison Flores, Cueva, Farfan, Guerrero, Danska: Schmeichel, Stryger Larsen, Christensen, Kjaer, Dalsgaard, Kvist, Delaney, Eriksen, Sisto, Jorgensen, Poulsen.

Skupina D, Hrvaška – Nigerija, danes ob 21. uri, sodnik: Ricci (Bra)

Čeprav je za Hrvaško to že peti nastop na svetovnih prvenstvih, pa se je doslej proti afriški reprezentanci na mundialu pomerila le enkrat. Pred štirimi leti so bili od Kameruna boljši s 4:0, kar je bila njihova sploh edina zmaga v Braziliji. Nigerijci se bodo bržkone izkazali za precej zahtevnejšega nasprotnika, saj so z balkanskim načinom igre dobro seznanjeni. Na zadnjem SP so z 1:0 premagali BiH, marca letos pa so z 0:2 izgubili proti Srbom.

Verjetni postavi – Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić, Modrić, Rakitić, Perisic, Kramarić, Rebić, Mandžukić, Nigerija: Uzoho, Idowu, Abdullahi, Omeruo, Troost - Ekong, Ndidi, Etebo, Moses, Iwobi, Obi Mikel, Ighalo.

Skupina E, Kostarika – Srbija, jutri ob 14. uri

Za Srbijo se morda uvodni obračun zdi na prvi pogled lahek, a je vse prej kot to. Kostarika je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji na uvodni tekmi s 3:1 ugnala Urugvaj, nato pa izpadla šele v četrtfinalu proti Nizozemski po izvajanju enajstmetrovk. Možje selektorja Oscarja Ramireza so na svetovnih prvenstvih neporaženi že na šestih zaporednih tekmah, zato je morala v slačilnici na visoki ravni. A optimistični so tudi Srbi, ki z novo generacijo upajo na večje uspehe kot v preteklosti.

Verjetni postavi – Kostarika: Navas, Waston, Gonzalez, Duarte, Gamboa, Borges, Guzman, Oviedo, Ruiz, Urena, Campbell, Srbija: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić, Milinković - Savić, Tadić, Ljajić, Kostić, Mitrović.

Skupina F, Nemčija – Mehika, jutri ob 17. uri

Nemčija je v Rusijo pripotovala kot branilka naslova, selektor Joachim Löw pa ima znova na voljo izredno kakovostno moštvo, ki velja za enega glavnih kandidatov za končno zmago. Tudi Mehika ima na papirju nevarne posameznike, a ni blestela na pripravljalnih tekmah pred odhodom na svetovno prvenstvo. Pritisk bo zdaj še večji, selektor Juan Carlos Osorio pa je debitant na mundialih, zato se kaj lahko zgodi, da bo tekmovanje najboljših reprezentanc na svetu zanj prevelik zalogaj.

Verjetni postavi – Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng, Hummels, Hector, Kroos, Khedira, Reus, Özil, Draxler, Werner, Mehika: Ochoa, Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo, Layun, Herrera, dos Santos, Guardado, Lozano, Hernandez.

Skupina E, Brazilija – Švica, jutri ob 20. uri

Brazilija velja za eno glavnih kandidatk za končno zmago na tokratnem svetovnem prvenstvu, zato se Švici obeta naporen večer. Neymar in soigralci so neporaženi na zadnjih enajstih tekmah, na katerih so prejeli vsega dva zadetka, ob tem pa je Brazilija na uvodni tekmi nazadnje izgubila leta 1934 proti Španiji. A pozor, tudi Švicarji so v izjemni formi, saj so od evropskega prvenstva leta 2016 klonili na vsega eni tekmi, in sicer zadnji v kvalifikacijah proti Portugalski, ki jih je pahnila v dodatne kvalifikacije. Tam so bili boljši od Severne Irske, na pripravah za mundial pa so po izredno dobri predstavi remizirali s Španijo 1:1. Reprezentanci sta se prvič pomerili na svetovnem prvenstvu leta 1950, do zdaj pa odigrali devet tekem.