Skrivnostno srečanje je napoved morebitnega tesnejšega sodelovanja, morda celo povezovanja treh strank, a kot smo lahko neuradno izvedeli, bo morala SMC v prihodnjih dneh ali tednih sprejeti strateško odločitev, ali se je pripravljena tesneje navezati na sorodne stranke. Za zdaj pa so sprejeli le stališče, da se vidijo v svobodomiselni koaliciji z LMŠ.

Izvršilni organ stranke SMC se je danes še zadnjič sestal v moštvu, kakršnega so imeli v stranki od ustanovitve pred štirimi leti. V IO SMC je namreč doslej sodelovalo vseh 35 poslancev. SMC je na volitvah močno poslabšala rezultat, saj so osvojili 10 mandatov, kar je 25 poslancev manj, a kljub temu vodstvo stranke po volitvah ni izražalo nezadovoljstva nad rezultatom. Prve analize, ki so jih opravili v stranki, namreč kažejo, da je SMC ob izteku predvolilne kampanje pridobivala, in to še največ po zaslugi dobrih nastopov predsednika stranke Mira Cerarja v predvolilnih nastopih. Tudi pri SMC, tako kot pri SD ali NSi, so zadovoljni ob pogledu na polovično poln kozarec, v SMC toliko bolj, ker so, kar izpostavlja Cerar, doslej edina nova stranka, ki ni izginila iz političnega prostora, tako kot denimo Državljanska lista, stranka Zares ali Pozitivna Slovenija. Zato je Cerar danes pred izvršilnim odborom stranke samozavestno izjavil, da SMC ostaja pomemben akter in da zato svojo vlogo jemljejo še bolj odgovorno.

Ne Janši

Čeprav na današnjem srečanju članov SMC ni bilo predvideno sprejemanje odločitev, na čigavo vabilo o oblikovanju koalicije se odzvati, je Cerar kljub temu ponovil nekaj osnovnih izhodišč. Stranka bo v prihodnje »odprta za pogovore na vse strani«, tudi s SDS, vendar bi v tem primeru Miro Cerar kot odhajajoči predsednik vlade Janezu Janši razložil le, zakaj ne morejo sodelovati v vladi z njegovo stranko. Prepričani so, da se je v politiki treba pogovarjati, a je ob tem Cerar dodal, da od izjav iz predvolilnega obdobja ne nameravajo odstopati. Pri sprejemanju odločitev bo zdaj treba upoštevati vse, kar se dogaja po volitvah, bo pa do prihodnje vlade, v kateri želijo sodelovati, je dejal Cerar, da bo razvojna, še dolga pot.

Čakajo na SMC

Posebno dinamiko v povolilno kombinatoriko političnih strank vnaša informacija, da se je sredinski trojček LMŠ, SMC in Stranka Alenke Bratušek v tednu dni sestal že drugič, nazadnje danes. Podrobnosti srečanja niso znane, dosegljive informacije pa potrjujejo, da LMŠ, ki je bila pobudnica srečanja, in SAB, ki s sodelovanjem v trojčku nima težav, čakata na odločitev, ali SMC sploh želi sodelovati v bloku, ki bi lahko štel kar 28 poslancev. Vse tri stranke bi imele tri poslance več, kot jih je dobila relativna zmagovalka SDS na predčasnih parlamentarnih volitvah 3. junija. A, kot nas opozarjajo v dobro informiranih krogih, v sredinskem trojčku ne nameravajo hiteti z zavezujočimi odločitvami ali sporazumi. V LMŠ so za slovensko tiskovno agencijo izjavili, da je bil pogovor med Šarcem, Cerarjem in Bratuškovo konstruktiven. Vnovič se je potrdilo, da je prisoten interes za sodelovanje, zato bodo pogovore nadaljevali, so zapisali v LMŠ.

V povolilnih kombinatorikah se po oblikovanju sredinskega bloka odpirajo nove možnosti, kako do koalicije. Prvi obrisi bi lahko bili znani prihodnji petek, 22. junija, ko bo potekala ustanovna seja državnega zbora, in prva naloga poslancev v novem mandatu bo izvolitev predsednika parlamenta. Menda ta položaj zanima tako SD kot SMC, obstaja pa tudi možnost, da izvolijo začasnega predsednika parlamenta do razjasnitve, kakšno koalicijo bo mogoče oblikovati v prihodnjih tednih, morda mesecih.