Matej Tonin je pred parlamentarnimi volitvami 3. junija stranki NSi visoko postavil letvico. Pred štirimi leti je stranka osvojila dobrih pet odstotkov, po prevzemu stranke iz rok Ljudmile Novak na začetku leta pa je nova ekipa menila, da lahko osvojijo vsaj 10 odstotkov oziroma 10 mandatov v državnem zboru. Na volitvah so nato doživeli hladno prho, saj je NSi podprlo dobrih 7 odstotkov volilcev oziroma bodo imeli v parlamentu 7 poslanskih mest. Tonin je še isti večer ponudil odstop, svet stranke pa je danes sprejel oceno, da je NSi vendarle naredila napredek, saj je osvojila dva mandata več oziroma je stranko podprlo okoli 15.000 volilcev več kot pred štirimi leti.

Predsednik sveta NSi Matjaž Trontelj je razpravo med okoli 60 člani sveta stranke opisal kot konstruktivno, splošna ocena pa naj bi šla v smeri, da so dosegli relativno dober rezultat, ki predstavlja dobro podlago za rast v prihodnje. Zato sinoči ni nikogar presenetilo, ko kar 51 članov sveta ni sprejelo ponujenega odstopa, 9 pa ga je sprejelo.

Prvo tipanje LMŠ in NSi

Potem ko se je drugouvrščeni na parlamentarnih volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec že sestal s predsedniki SD, SMC, Stranko Alenke Bratušek in DeSUS, pri čemer je preverjal, koliko trdne so njihove zaveze, da po volitvah ne bodo sodelovali na koalicijskih pogajanjih z relativno zmagovalko volitev SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo, je danes sledilo srečanje z Matejem Toninom. Ta po sestanku ni dajal izjav, je pa po svetu NSi ponovil dosedanje stališče, da se nikomur ne vsiljujejo, so se pa pripravljeni pogovarjati z vsakomer.

Šarec je na drugi strani pojasnil, da je šlo v tem trenutku bolj za odziv na vabilo Mateja Tonina, ko je februarja vabil predsednike strank na kavo. Takrat še ni bil pravi čas za kavo, sedaj pa je prišel, da skupaj popijeva kavo, in to je to, je dejal Šarec. Šlo je za prvi uvodni pogovor, ugotavljam, da so vrata NSi odprta, več pa v tem trenutku ni mogoče povedati, je še dodal Šarec. Razkril je, da sta se s Toninom dotaknila tudi vsebinskih vprašanj iz programov obeh strank, a o podrobnostih ni želel govoriti. Pri tem je zanimivo, da sta se Tonin in Šarec prav tako pogovarjala o lokalni kamniški tematiki, saj sta LMŠ in NSi koalicijski partnerici v občini Kamnik, kjer se Šarcu zaključuje drugi županski mandat. Šarec je ob robu izjave za medije pojasnil še, da LMŠ prihodnji teden v državnem zboru, ko bo na dnevnem redu izvolitev predsednika parlamenta, ne nameravajo predlagati svojega kandidata.