Odnos predsednikov ZDA in Francije Donalda Trumpa in Emmanuela Macrona že od prvega srečanja zaznamujejo številni stiski rok. Rokovanj ni manjkalo niti na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 v Kanadi, kjer je Macron ameriškemu kolegu tako močno stisnil roko, da je na njen pustil odtis.

Na spletu so zaokrožile številne fotografije in posnetki rokovanja Trumpa in Macrona, na katerih je videti, kako je 40-letni Francoz svojemu 71-letnemu ameriškemu kolegu tako močno stisnil roko, da je s tem ustavil prekrvavitev njegove roke in na njej pustil bel odtis, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Videti je, da se je Macron ob dosedanjih srečanjih navadil na Trumpov način rokovanja in ga pri tem celo presegel.

Voditelja držav sta očitno v rokovanju celo tekmovala. En od sicer številnih stiskov rok je namreč trajal 29 sekund, saj nobeden od njiju ni hotel popustiti in s tem pokazati šibkosti.

Odnos, poln vzponov in padcev

Odnos med voditeljema sicer zaznamujejo številni vzponi in padci že od prvega srečanja minulo leto v Parizu, ko se je pričel tudi njun maraton v rokovanju.

Trump je Macrona v zadrego spravil tudi aprila med njegovim prvim obiskom v Beli hiši, ko je z njegovega suknjiča očistil sledi prhljaja.

Poleg tega sta si voditelja na twitterju tudi pred vrhom G7 izmenjala številne porogljive objave glede odločitve ZDA za uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija iz EU.

Kljub številnim razlikam pa se zdi, da imata predsednika (vsaj navzven) spoštljiv odnos do drug drugega. »Imava zelo dober odnos, zelo poseben,« je po petkovem stisku rok novinarjem dejal Trump.

Kompilacijo posnetkov nenavadnih rokovanj ameriškega predsednika z drugimi svetovnimi voditelji si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.