Prah okoli dogajanja v klubskem nogometu se še niti ni dobro polegel, na sceno pa že stopajo reprezentance, pri čemer še posebno veliko zanimanje velja za vse tiste, ki bodo nastopile na svetovnem prvenstvu v Rusiji. To se bo začelo že čez 12 dni, dotlej pa bo na sporedu še cela vrsta prijateljskih tekem – tudi ta vikend, jutri se bosta med drugimi pomerili Brazilija in Hrvaška. In to na malce nenavadnem prizorišču: kultnem Anfieldu, stadionu letošnjega finalista lige prvakov Liverpoola.

To pomeni, da bo tekma po svoje »domača« za člana tega kluba Brazilca Roberta Firmina in Hrvata Dejana Lovrena, na »kraj zločina« oziroma zelenico, na kateri je zablestel v vsem svojem sijaju, da je Barcelona zanj pozimi Liverpoolu odštela 120 milijonov evrov, se bo vrnil tudi Philippe Coutinho. Za vse omenjene bo jutrišnja tekma, če bodo seveda na njej zaigrali v drugem dresu, kot so (bili) vajeni, še prav posebna, a kljub temu se že nekaj dni bolj kot o njih in bolj kot o katerem koli članu ene ali druge ekipe v večini medijev, sploh pa v brazilskih, govori in piše o nekom drugem. Oziroma skoraj izključno o njem. O Neymarju.

Na začetku tedna je bil zvezdnik PSG-ja predmet debat in zapisov v zvezi z morebitnim astronomskim prestopom v Real iz Madrida, kasneje se je pozornost preusmerila k temu, ali bo jutri proti Hrvaški lahko zaigral – kar bi bilo sploh prvič po koncu februarja, ko se je poškodoval na klubski tekmi proti Marseillu. Pri čemer je olje na ogenj prilil kar nogometaš sam, ko je dejal, da se še ne počuti stoodstotno pripravljenega. Da bi ob vsem tem tvegal morebiten zaplet in izostanek s svetovnega prvenstva ter jutri pomagal soigralcem, torej ne gre pričakovati, je pa, zanimivo, ta vest po poročanju hrvaških medijev kljub temu, da naj bi imeli tako vsaj na papirju manj zahtevno delo, razočarala hrvaškega selektorja Zlatka Dalića, ki je želel pripravljenost svojega moštva preizkusiti proti najmočnejši zasedbi Brazilije. Tudi zato, ker jih v skupini na SP čaka tekma z Argentino in prav tako izstopajočim zvezdnikom Lionelom Messijem.

Čeprav so se nekateri člani tako brazilske kot hrvaške reprezentance, ki so igrali v finalu lige prvakov, svojim soigralcem na pripravah za SP pridružili šele v drugi polovici tedna, je časa pred mundialom tako malo, da ne gre pričakovati, da bi jim selektorja namenila počitek. Ko smo že omenjali prizorišče tekme, dodajmo, da so se v napovedi tekme še na enega nogometaša, ki je svoj čas pustil pečat na Anfieldu, spomnili pri eni najbolj obiskanih neuradnih spletnih strani Liverpoola. To je kakopak zdajšnji (za zdaj še) trener Olimpije in nekdanji hrvaški reprezentant Igor Biščan, ki je za tem, ko je nekajkrat poudaril, kako zelo posebno doživetje je vsaka tekma na tem stadionu, dodal: »Vsak, ki si bo tekmo ogledal v živo, bo gotovo užival med tekmo dveh močnih reprezentanc. Upam, da bo na njej tudi veliko hrvaških navijačev, ki prav tako kot Liverpoolovi ljubijo nogomet.«

Hrvaška in Brazilija se bosta sicer pomerili na skupno četrti medsebojni tekmi. Obe na svetovnih prvenstvih (leta 2006 in 2014) so dobili Brazilci, na edini prijateljski avgusta leta 2005 v Splitu pa je bilo 1:1.