Strokovnjaki družbe Kaspersky Lab so identificirali elektronsko pošto za spletno ribarjenje, ki so jo sleparji pošiljali nogometnim navdušencem. Gre za ponudbo tako imenovanih vstopnic za goste svetovnega prvenstva v nogometu Fifa 2018. Ponujene vstopnice so na voljo po zelo visokih cenah, nekatere namreč dosegajo desetkrat višjo ceno od uradne. Pri tem obstaja velika verjetnost, da zaradi strogega postopka registracije in procesa prenosa vstopnic te na dogodku sploh ne bodo uporabne. Sleparji tako od kupcev prejemajo denar in zbirajo njihove osebne podatke, vključno s podatki o plačilu. Tako bodo lahko ukradli še več sredstev in izvedli dvojno finančno prevaro-

Prevaranti za prodajo vstopnic vzpostavili na stotine domen

Ob začetku spletnega nakupa vstopnic je na uradni spletni strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zaradi velikega navala uporabnikov, ki so želeli naročiti svojo vstopnico, prišlo do težav s povezavo. Ob tem so sleparji nakupili večje število vstopnic z namenom preprodaje. Vstopnice so danes že razprodane, tako številnim za možnost obiska tekme preostane le, da vstopnico pridobijo preko preprodajalcev ali tretjih oseb.

Prevaranti so na spletu za prodajo vstopnic za goste vzpostavili na stotine domen, ki so v imenu povezane s svetovnim prvenstvom. Cene vstopnic na teh straneh dosegajo več kot dvojno vrednost, nekatere vstopnice stanejo celo desetkrat več od osnovne cene. Pri tem je potrebno vnaprej poravnati celotno plačilo vstopnice. Z nakupom kupec nima zagotovila, da mu bo slepar vstopnico, ki je bila primarno rezervirana na drugo ime, posredoval.