Weinstein je minuli petek prispel v New York, kjer se je predal policiji, ki ga je aretirala, mu vzela prstne odtise in odprla kartoteko, nakar so ga na sodišču seznanili z obtožnico in mu izrekli varščino. Nemudoma je plačal milijon dolarjev varščine, vendar pa ima omejitev gibanja na New York in državo Connecticut.

Zavrnil pričanje pred veliko poroto

Newyorški javni tožilec Cyrus Vance mlajši, ki je leta 2015 zavrnil sprožitev postopka proti radodarnemu demokratskemu političnemu donatorju Weinsteinu zaradi spolnega napada na italijansko manekenko, čeprav je imela policija njegovo priznanje napada posneto, je Weinsteinu pred uradnim izrekom obtožnice ponudil zagovor pred veliko poroto.

Odvetnik Benjamin Brafman, ki brani slavne in bogate, kot je bil pred leti nekdanji izvršni direktor IMF Dominique Strauss Kahn, je dejal, da Weinstein ponudbe ne bo izkoristil. Z obtožbami in identitetama žensk, ki ga obtožujeta, se je seznanil menda šele v petek in se ni imel časa pripraviti na zagovor.

Brafman je ob tem dejal, da bi bil zagovor izguba časa, ker je Vance skupaj s člani velike porote pod tako velikim političnim pritiskom, da je obtožnica neizogibna. Vance je odvrnil, da so takšni Brafmanovi napadi na proces in na žrtve povsem pričakovana taktika, vendar jo bo porota na sodnem procesu hitro spregledala.

O krivdi se še ni izrekel

Vance dejansko je pod hudim političnim pritiskom, ker leta 2015 ni ukrepal in guverner New Yorka Andrew Cuomo je proti njemu uvedel preiskavo.

66-letni Weinsten se še ni izrekel o krivdi, vendar pa Brafman pravi, da se bo za nedolžnega izrekel kmalu. Brafman napoveduje, da bo od sodišča takoj zahteval, naj zavrže obtožnico kot popolnoma neutemeljeno.

Weinsteina so začele ženske pred sedmimi meseci obtoževati spolnih napadov in doslej se jih je nabralo že skoraj 100. Brafman je obtožbo posilstva označil za absurdno, saj gre za žensko, s katero je imel desetletje dolgo spolno razmerje, ki se je začelo pred domnevnim napadom leta 2013 in se potem še nadaljevalo.

Ženska, ki se ni javno identificirala, trdi, da jo je Weinstein leta 2013 zaklenil v hotelsko sobo in posilil. Nekdanja igralka Lucia Evans pa z identifikacijo nima težav. Weinsteina obtožuje, da jo je leta 2004 prisilil v oralni spolni odnos.