Brafman je tudi dodal, da se bo Harvey na sojenju opredelil kot nedolžen za obtožbe. »Menimo, da so obtožbe, ki ga bremenijo, polne nepravilnosti in niso podkrepljene z dokazi,« je dejal za BBC.

Weinstein po predaji z lisicami na rokah in nasmeškom na obrazu

Newyorška policija je kmalu po tem, ko se je Weinstein danes ob veliki medijski pozornosti predal na policijski postaji na Manhattnu, sporočila, da so ga aretirali in obtožili »posilstva, kaznivih spolnih dejanj, spolnih zlorab in neprimernega spolnega obnašanja zaradi incidentov, ki zadevajo dve ženski«.

Proti njemu so danes v New Yorku vložili prvo obtožnico. V primeru dveh žensk je obtožen posilstva in spolnega napada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju ameriških medijev naj bi med drugim šlo za primer igralke Lucie Evans, ki ga je lani obtožila, da jo je leta 2004 kot mlado igralko prisilil, da ga je oralno zadovoljila, ker je s tem pogojeval njeno vlogo v filmu.

66-letni bivši uspešni producent, ki zanika neprimerno ravnanje, naj bi še danes stopil pred sodnika, preden naj bi ga ob plačilu varščine izpustili na prostost.

Spolnih napadov in nadlegovanja ga je doslej obtožilo več kot 70 žensk, med njimi znane igralke Salma Hayek, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Rose McGowan. Javni tožilec Manhattna Cyrus Vance pa bo po daljšem odlašanju, kot kaže, proti filmskemu mogotcu sedaj vendarle ukrepal.

Že leta 2015 je Weinsteina zaradi spolnega napada prijavila italijanska manekenka. Policisti so jo opremili s prisluškovalno napravo, na katero je uspela posneti tudi njegovo priznanje, a je Vance na jezo policije zavrnil obtožnico. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je zato letos uvedel preiskavo proti tožilcu, ki tako verjetno zdaj ne bo vodil primera.

O preiskavi Weinsteina razmišljajo tudi v Los Angelesu, preiskava poteka v Londonu, igralka Ashley Judd ga toži, ker ni dobila vloge v filmu Gospodar prstanov, potem ko je zavrnila njegove vsiljive zahteve po spolnem odnosu in podobnih primerov je še več.

Izgubil podjetje in soprogo

Weinstein je izgubil svoje producentsko podjetje, odslovili so ga iz Akademije filmskih znanosti in umetnosti, sam pa se je umaknil v Arizono, kjer se po nekaterih navedbah zdravi zaradi odvisnosti od spolnosti. Zapustila ga je tudi žena.

Prve domine so začele padati lani, ko sta New York Times in revija New Yorker objavila prve izpovedi njegovih žrtev, nakar se je sprožil plaz, ki je z gibanjem »Jaz tudi« poleg Weinsteina odnesel že številne mogočne in bogate vplivneže iz Hollywooda, politike, poslovnega sveta, medijev in športa.