Smučanje in druge dejavnosti, povezane z žičnicami, bodo v Kranjski Gori kmalu dobile novo dimenzijo. Načrti o gondoli, ki bi smučarje prepeljala na vrh Vitranca, se namreč uresničujejo. »Konec tega meseca bomo vložili vse potrebne dokumente za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pričakujemo še zadnji sestanek z navodili na ministrstvu za infrastrukturo, saj žičniška dejavnost sodi v ta resor. Če bo treba, bomo dokumente za gradbeno dovoljenje seveda dopolnjevali, a večina je že zbranih,« opisuje Klavdija Gomboc, vodja trženja na Smučišču Kranjska Gora.

»Želimo si, da bi čim prej pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje,« je dodala. »Vendar pa na vprašanje, kdaj bomo začeli graditi gondolo na vrh Vitranca, nimam odgovora. Zagotovo takoj, ko bo to mogoče. Upamo pa, da najpozneje v petih letih,« napoveduje. Po ocenah investitorja bo naložba stala od osem do deset milijonov evrov, še dodaja Gombočeva.

70 let od prve postavljene žičnice

Že letošnja zimska smučarska sezona je bila po besedah Gombočeve izjemna. V 130 obratovalnih dneh, kolikor jih je bilo, so prepeljali kar 221.121 potnikov. Medtem ko so zimsko sezono sklenili šele v začetku aprila, so takoj po rednih vzdrževalnih delih pred prvomajskimi prazniki žičniške naprave zagnali že za poletne dejavnosti, od konca tega tedna naprej pa bodo obratovale vsak dan. Tako se bo mogoče vsak dan peljati na panoramsko vožnjo s sedežnico Vitranc 1, se podati v kolesarski park, spustiti po poletnem sankališču, obiskati orientacijski park in okrepčati v Bedančevem domu.

»Letos poleti si želimo preseči rezultate lanskega poletja, ki je bilo v vseh pogledih rekordno. V letošnji poletni sezoni si želimo prepeljati več kot 40.000 obiskovalcev. Ob dobrih vremenskih razmerah bi tako lahko ustvarili okoli 15 odstotkov zimske realizacije,« je ocenila Gombočeva. Poletno sezono bodo sklenili šele 4. novembra, takrat pa se bodo začeli tudi dogodki v počastitev 70. obletnice postavitve prve vlečnice Preseka v Kranjski Gori. »Smo smučišče z najdaljšo tradicijo,« ob tem opozarja. Visok jubilej bodo slovesno obeležili 29. novembra letos, ko bodo, če bodo vremenske razmere dopuščale, že začeli zimsko sezono.

Obiskovalce vabijo tudi med sezonama

Sicer pa v poletno sezono Kranjska Gora kot turistično središče vstopa z novimi marketinškimi potezami. Na sejmih in drugih dogodkih se predstavlja kot Kranjska Gora 365, torej kot destinacija, ki je za različne skupine gostov privlačna vse leto, pravi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Poleti in pozimi sicer z obiskovalci nimajo težav, jeseni in spomladi pa jih že tradicionalno za svoje priprave obiskujejo športne ekipe. Privabiti pa želijo v tem času tudi obiskovalce, ki si na svojem oddihu želijo več miru. »Čas tako imenovane nesezone želimo čim bolj skrajšati. Hkrati pa ne želimo, da bi vrhunci sezone presegali nosilne zmogljivosti. Želimo ohranjati neokrnjeno naravo ter skrbeti za kakovost bivanja lokalnega prebivalstva,« opozarja Veber.

Prav zato, napoveduje Veber, bodo avgusta poskusno izvedli »simulacijski dan umirjanja prometa v dolini Vrata«. Načrte, kako omejiti promet motornih vozil v to in druge alpske doline, ne da bi s tem prikrajšali obiskovalce, na občini Kranjska Gora skupaj z drugimi deležniki kujejo že nekaj časa, letos poleti pa bodo preverjali, kako se načrti na papirju obnesejo tudi v praksi.