Kranjskogorske žičnice imajo novega večinskega lastnika. Pred približno enim mesecem je 80-odstotni delež družbe RTC žičnice Kranjska Gora od Anthonyja Tomažina, večinskega lastnika Žičnic Vogel, kupila družba Skiways, je potrdila zastopnica družbe Vida Oder.

Novi lastniki imajo izkušnje s smučišči

»Lastniki družbe Skiways so ljudje, ki so že dalj časa v tem poslu,« pravi Odrova in dodaja, da dobro gospodarijo s smučišči na južnotirolskem Kronplatzu in v Podkloštru. »Prav zato želijo, da Kranjska Gora postane še boljše smučarsko središče, na poti k temu cilju pa ji bodo skušali pomagati s svojimi izkušnjami in znanjem.« Dodala je, da podpirajo načrte sedanjega vodstva RTC žičnice Kranjska Gora. »Poznamo njihove načrte in želje, da bi vlagali, zato jim bomo pomagali na vseh ravneh,« zagotavlja.

V RTC žičnice Kranjska Gora med najbolj potrebnimi naložbami izpostavljajo gradnjo gondole na vrh Vitranca. »V podjetju se trudimo, da bi pridobili gradbeno dovoljenje, intenzivno se dogovarjamo s posameznimi lastniki zemljišč in upamo, da nam bo jeseni uspelo dovoljenje pridobiti,« pravi vodja prodaje in marketinga v RTC žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc. Gradnja gondole bi po njihovih ocenah stala osem milijonov evrov. »Če bodo naši novi lastniki prepoznali pomen te naložbe za Kranjsko Goro, potem si lokalna skupnost, zaposleni v podjetju in turistični delavci želimo, da bi gondolo zgradili v sezoni 2018/19.«

Ali bodo novi lastniki finančno podprli prizadevanja zaposlenih v kranjskogorskih žičnicah, še ni znano. Kot je dejala Odrova, pa imajo finančno znanje in izkušnje, s katerimi bi recimo lahko pomagali pridobiti evropska sredstva za ta projekt. »Menimo, da se smučiščem v Kranjski Gori obeta še lepa prihodnost,« je prepričana. Pomembne pa so tudi njihove namere o dolgoročnem lastništvu, saj po besedah zastopnice Skiwaysa deleža v kranjskogorskih žičnicah niso kupili zato, da bi ga prodali naprej.

Dolgoletna prizadevanja za gondolo na Vitranc

Tudi na občini Kranjska Gora so novega večinskega lastnika veseli. »Prepričan sem, da bo novi gospodar, če je bil pripravljen veliko plačati za svoj delež v žičnicah, gospodarno in korektno sodeloval in delal z napravami,« spremembe lastništva komentira kranjskogorski župan Janez Hrovat. »Če bodo naša pričakovanja izpolnjena, bo tudi občina pomagala pri razvoju žičničarske dejavnosti.« Ob tem tudi župan opozarja na potrebo bodisi po gradnji gondole ali pa zgraditvi nove naprave na smučišču Vitranc. »Treba je priti na vrh Vitranca,« je jasen o nadaljnjih načrtih s smučiščem, ki bi temu turističnemu kraju prinesli prednosti.

Za gradnjo gondole na vrh Vitranca si v Kranjski Gori že dolgo prizadevajo. V strategiji razvoja kranjskogorskega turizma so jo uvrstili med prioritetne projekte v prihodnjem obdobju, ob tem pa bi smučišče povezali z obstoječo infrastrukturo.

»Kranjska Gora bo z izvedbo teh investicij dosegla več ciljev. Smučarska sezona se bo na Vitrancu podaljšala, ker bo imelo smučišče na nadmorski višini nad 1000 metrov več snega. To pomeni, da bo v Kranjski Gori tudi boljša zasedenost zmogljivosti v decembru, torej v predsezoni, in vse do konca marca, torej po glavni zimski sezoni. Večji bodo tako prihodki žičnic kot tudi drugih turističnih ponudnikov, to pa povečuje konkurenčnost Kranjske Gore v regiji,« so prednosti naložbe opredelili v strategiji.