»Načrtujemo, da bosta v petek delovali Velika in Mala Mojca, postopoma pa bomo glede na razmere dodajali še druge naprave,« začetek smučarske sezone oznanja Klavdija Gomboc, vodja prodaje družbe Ski center Kranjska Gora. Smučanje bo v petek brezplačno, vse do zagona večine naprav pa bodo cene vozovnic ugodnejše. »Začetek sezone novembra je za nizko ležeče smučišče, kot je Kranjska Gora, zelo zgoden,« je poudarila Gombočeva.

Novembrski sneg poskrbel za rezervacije

Novembrska pošiljka snega, ki je pobelila kraj in z njim strmine, pa se turističnim delavcem že obrestuje. »Ljudje se hitreje odločijo za rezervacijo počitnic ob zgodnjih snežnih padavinah in tudi v predprodaji prodamo več vozovnic,« opaža Gombočeva. Ali bo letošnja sezona še uspešnejša od lanske, pa je odvisno predvsem od narave. »Lani smo imeli več kot 188.000 obiskovalcev in 108 obratovalnih dni. Če bomo letos to številko presegli, bomo zelo zadovoljni. Če bo možno, bodo naprave obratovale vse do velikonočnega ponedeljka, torej do začetka aprila prihodnje leto.«

Investicijam so letos namenili slabih 70.000 evrov – zamenjali so cevi za zasneževanje na Poligonu v Podkorenu in kupili nove snežne topove. Zdaj pa v RTC Kranjska Gora upajo, da se bodo novi lastniki kmalu lotili težko pričakovanega projekta – gradnje gondole na vrh Vitranca. »Vsekakor se bomo trudili, da bomo pod novimi lastniki in novim vodstvom v naslednjih sezonah to načrtovano investicijo pripeljali do zaključne faze,« pravi Gombočeva. Gradnja gondole bi po njihovih ocenah stala okoli osem milijonov evrov, podpirajo pa jo tudi na občini. »Treba je priti na vrh Vitranca,« je pred nedavnim jasno izpostavil župan Kranjske Gore Janez Hrovat, pri čemer je imel v mislih bodisi gradnjo gondole bodisi vzpostavitev nove naprave na vrhu Vitranca. Ob pričakovanju vlaganj v žičničarsko dejavnost s strani novih lastnikov je slednjim obljubil tudi pomoč občine in lokalnega gospodarstva.

Podaljšali bi obe glavni sezoni

Za gradnjo gondole na vrh Vitranca si v Kranjski Gori že dolgo prizadevajo. V strategiji o razvoju kranjskogorskega turizma so jo uvrstili med prioritetne projekte v prihodnjem obdobju, visokogorsko smučišče pa bi povezali z obstoječo infrastrukturo. S smučiščem z več snežne garancije bi zapolnili tudi več zmogljivosti v decembru in tudi v posezoni.

Podaljševanje obeh glavnih sezon gre kranjskogorskim turističnim delavcem po besedah direktorja Turizma Kranjska Gora Blaža Vebra dobro od rok. Obiskovalcev predvsem decembra ne vabijo zgolj na smučišča, pač pa na vse številnejše kulturne, športne (novost bo hokej na naravnih drsališčih) in zabavne dogodke. »Letos bomo adventni sejem razširili in Alpsko vasico podaljšali čez celo Kranjsko Goro,« napoveduje Veber.