Boranija je v naših krajih in v krajih nekdanje širše domovine precej priljubljena jed, značilna za čas, ko se vrtovi in stojnice šibijo pod težo mladega stročjega fižola. Lahko jo pripravimo na brezmesni način, zelo okusna pa je tudi z različnimi vrstami mesa. Od tega je odvisen tudi čas priprave, saj je brezmesna boranija gotova v pol ure, za tisto z govedino pa bosta dve uri komaj zadostovali. V nekaterih kuharskih knjigah jo boste našli pod imenom golaž iz stročjega fižola, med ljudstvom pa se je je močno oprijelo ime boranija. Tako jo imenujejo tudi onkraj Kolpe, kjer boranija sicer pravijo stročjemu fižolu kot takemu. Podobno kot v Srbiji pasulj pomeni tako fižol kot enolončnico iz suhega fižola. Boranija je torej sorodnica pasulja, le da je iz stročjega fižola, precej podobne so tudi sestavine in sama priprava. Če jo pripravimo pravilno, je jed izjemno okusna in ne samo v Sevnici bi jo lahko ponujali ameriškim turistom kot jed, značilno za domovino njihove prve dame. Seveda predvsem zato, ker se rima z njenim imenom. Kdo pa pravi, da si takšno čast zasluži zgolj torta…