Najboljši in najbolj zdravi zajtrki so beljakovinski. Torej jedi z jajcem, skuto, siri in mesninami. Zelo primeren zajtrk je tudi grški jogurt z robidnicami. Nadvse primeren pa je tudi mafin. Jajčni mafin!

Mafine lahko pripravite vnaprej in zjutraj le pogrejete. Lahko v mikrovalovni pečici, lahko pa tudi na ponvici. Mafin prerežite na pol in popecite na maslu ali gheeju, ki ga lahko pripravite tudi doma.

Obstaja veliko receptov za pripravo jajčnih mafinov. Nekateri so pripravljeni tudi čist brez moke, današnji recept pa vsebuje moko iz ovsenih kosmičev. To lahko pripravite doma in sicer tako, da ovsene kosmiče enostavno zmeljete.

Jajčne mafine lahko pripravite s katero koli zelenjavo. Uporabite šparglje, rdečo papriko, dodajte kakšno mesnino ali pa paradižnik (raje izberite češnjevce ali pa večjim paradižnikom odstranite sredico, da ne bodo preveč vodeni) ali pa svežo špinačo. Karkoli že imate doma in vam je všeč.

Jajčno zmes nato zlijte v silikonske posodice, lahko pa jo tudi le v dobro namaščene mafin modelčke. Le pazljivo, ko jih dajete ven.

Mafini so dobri tudi sobne temperature, lahko pa jih seveda tudi pogrejete. Ko jih naredite, jih ohladite in shranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi do pet dni, tako da jih lahko pripravite v nedeljo in imate na razpolago za zajtrke ves teden. Zmaga!

V primeru, da Kotányi začimbne mešanice nimate, uporabite suhe ali sveže začimbnice po želji. V Kotányi začimbni mešanici Paradižnik s česnom in želišči se nahajajo paradižnikovi kosmiči, česen, sol, bazilika, čebula, peteršilj in origano.Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

Pa dober tek!

RECEPT:

SESTAVINE (za 6 mafinov):

• 4 jajca

• 5 žlic (mandljevega) mleka

• 10 žlic ovsene moke (= mletih ovsenih kosmičev)

• 1,5 žličke Kotányi začimbne mešanice Paradižnik s česnom in želišči

• 1/2 žličke soli

• sveže mlet poper (po okusu)

• 1 žlička olja

• 1 pest naribanega sira (cheddar, edam, gruyere …)

• 1 majhna rdeča paprika

• 6 špargljev

PRIPRAVA

Papriko operite, očistite in narežite na majhne kocke, špargljem pa odstranite oleseneli del, preostale dela pa narežite na kolobarje. Sir naribajte.

V ponvici na segretem olju popecite papriko in šparglje ter jih potresite s pol žličke začimbne mešanice Kotányi. Ko se zmehča, zelenjavo prenesite v skledico, da se ohladi.

V posodi zmešajte jajca, dodajte mleko in začimbe ter sol in poper in premešajte.

Nežno umešajte ovseno moko, nato pa še zelenjavo in polovico sira.

Jajčno-zelenjavno zmes enakomerno razdelite v dobro nameščene mafin modelčke – ali pa v silikonske modelčke ali pa v papirnate modelčke. Na vrh razporedite še drugo polovico sira.

Mafine pecite približno 15 minut v pečici, segreti na 200°C. Pečene vzemite iz pečice, počakajte nekaj minut, potem pa vzemite iz modela in pojejte ali pa ohladite za prihajajoče zajtrke.

Pa dober tek!