Za plakat letošnje razstave so izbrali ilustracijo iz dvojezične avtorske slikanice Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu kitajske slikarke Huiqin Wang, ki že več kot 30 let živi in ustvarja v Sloveniji. Delo, ki je prejelo nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico in priznanje zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo, po mnenju pripravljavcev razstave odlično odraža osrednjo rdečo nit Bologne po Bologni v letošnjem letu evropske kulturne dediščine.

Prodajna razstava, 26. po vrsti, predstavlja nagrajene knjige in finalistke z letošnjega sejma v Bologni ter nekatera druga dela. Razstavljenih je 500 knjižnih novosti, ki so izšle med lanskim in letošnjim sejmom, so sporočili iz knjigarne.

Andersonovo nagrado prejela Japonka in Rus

Nagrado Bologna Ragazzi Award je za leposlovje prejela francoska knjiga Charlesa Dutertreja L'oiseau blanc (Beli ptič), nagrado Novi horizonti pa južnokorejska knjiga Bae Yu jung Tree dancing (Plesoče drevo). Nagrado za prvenec je dobil francoski avtor Sol Undurraga za knjigo La plage (Plaža). Za poučno knjigo sta bila nagrajena ukrajinska avtorja Romana Romanyshyn in Andriy Lesiv za Loudly softly in a whisper - I see that (Glasno in tiho v šepetu - vidim to), za področje umetnosti, arhitekture in oblikovanja Aurelien Debat iz Francije za Cabanes (Kabine), za področje (pridelovanja) zdrave hrane pa Sophie Vissiere za Le potager d'Alena (Alenina zelenjavna juha).

Andersenovo nagrado, ki velja za najpomembnejše priznanje otroški literaturi na svetu, je IBBY namenila japonski avtorici Eiko Kadono in ruskemu ilustratorju Igorju Olejnikovu.

Sejem v Bologni

Na 55. mednarodnem sejmu otroških knjig v Bologni je sodelovalo skoraj 1400 razstavljavcev iz 75 držav. Osrednja gostujoča dežela je bila Kitajska, ki je predstavila izbor 147 izvirnih ilustracij 30 kitajskih ilustratorjev, razvoj knjige in založništva, vodilne sodobne založbe, najbolj uspešne mladinske knjige in podobno.

Iz Slovenije sta se na samostojnih stojnicah predstavili založbi Mladinska knjiga in MorfemPlus, na nacionalni stojnici v organizaciji Javne agencije za knjigo RS (Jak) pa so bila razstavljena dela slovenskih in zamejskih založnikov. Tu so bile posebej izpostavljene štiri priznane slovenske ilustratorke Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica. Med gosti je bila tudi Zveza gluhih in naglušnih Slovenije s knjigo Žiga špaget je za punce magnet avtorice Aksinije Kermauner, ki je prevedena v slovenski znakovni jezik.

Žirija sejma pa je med 77 ilustratorjev iz 25 držav, ki so svoja dela razstavili na veliki sejemski razstavi, katere namen je predstaviti najnovejše trende v ilustraciji in velja za enega najprestižnejših tovrstnih izborov na svetu, uvrstila ilustratorko Andrejo Peklar.

Jak je ob sejmu podpisala tudi pogodbo, da bo Slovenija gostja Bologne leta 2021.