Na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana diagnostične in interventne sialendoskopije, kot se imenujejo posegi v sisteme vodov žlez slinavk zaradi tvorbe kamnov ali nastajanja zožitev v slinovodih, izvajajo od leta 2011.

Do danes so s tem posegom diagnostično pregledali več kot 300 bolnikov z nepojasnjenim otekanjem žlez slinavk. Pri 224 bolnikih so se odločili za sialendoskopsko vodeno operacijo in opravili 247 tovrstnih posegov (pri večini bolnikov v lokalni anesteziji). Z načrtovanim endoskopskim pregledom pa so skupaj obravnavali 254 bolnikov.

Po rezultatih se lahko primerjajo z najboljšimi v tujini. Salivarne kamne so uspešno odstranili pri 98 bolnikih, je v sporočilu za javnost navedel doc. dr. Aleksandar Aničin s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana. Pri 38 bolnikih so našli zožitve slinovodov brez kamnov in opravili  širitev slinovoda, čemur je v 27 primerih sledila vstavitev začasne opornice.

Po tem zdravljenju so žleze slinavke ponovno otekale le pri redkih bolnikih. Večina teh bolnikov bolezen uspešno obvladuje z majhnimi spremembami v prehranjevanju. Večjih zapletov sialendoskopij oziroma sialendoskopsko vodenih operacij na kliniki niso imeli. Z uvedbo  sialendoskopije se je število bolnikov, pri katerih so morali odstraniti žlezo slinavko zaradi zastojne bolezni, v primerjavi z obdobjem pred uvedbo te metode znižalo za 90 odstotkov na leto.

Nadaljnji napredek pričakujejo po uvedbi sistema za drobljenje kamnov znotraj slinovodov. Ob širitvi nabora endoskopov in endoskopskih srajčk, pa tudi boljši preskrbljenosti s potrošnim materialom, si po navedbah dr. Aničina obetajo izboljšanje rezultatov tudi pri bolnikih z zožitvami slinovodov.

Nedavno je na ORL kliniki in inštitutu za anatomijo ljubljanske medicinske fakultete potekalo mednarodno strokovno srečanje na temo zdravljenja bolezni žlez slinavk, kjer je sialendoskopski pristop do te problematike predstavil gost in izumitelj te metode prof. Francis Marchal. Ob teoretičnem delu so sodelujočim zdravnikom omogočiti tudi vaje na inštitutu za anatomijo. lo