Ob spodbudnih premikih na področju lajšanja bremena raka je namreč spregledano dejstvo, da se je pri tej bolezni v več kot 40 letih komaj kaj spremenilo. Zbolevanje se je v zadnjih 10 letih podvojilo, umrljivost pa je na sedmem mestu; v Sloveniji letno zboli več kot 350 ljudi.

V 2013 so se organizacije za zagovorništvo bolnikov z rakom trebušne slinavke združile in oblikovale partnerstvo, da bi s skupnimi prizadevanji za boljšo ozaveščenost o tej smrtonosni bolezni doseglo premike pri raziskovanju, diagnostiki in oskrbi bolnikov s tem rakom, ki ima med pogostimi raki najmanjšo stopnjo preživetja. Žal še ne poznamo presejalnega testa, ki bi učinkovito prepoznal to bolezen. Petletno preživetje ljudi s to vrsto raka obsega na svetovni ravni zgolj od 2 do 10 odstotkov.

Svetovna zveza bo vodila svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke, ki smo ga prvič zaznamovali leta 2014; tudi v Sloveniji. Letos bo svetovni dan 17. novembra. Takrat bodo s številnimi akcijami ozaveščali o tej bolezni in širili zavest, da se lahko z več prizadevanji izboljša celostna obravnava te problematike in s tem tudi stopnja preživetja bolnikov z rakom trebušne slinavke. Kot pravi prim. Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, si želijo, da bi tudi v Sloveniji skupaj naredili korak naprej v tej smeri, so sporočili iz Društva onkoloških bolnikov Slovenije. lo