Slovensko-madžarska dvoboja za vozovnico za SP bosta v soboto, 9. junija, ob 20. uri v Kopru, in v sredo, 13. junija, ob 19. uri v Veszpremu. Ekipa selektorja Veselina Vujovića se bo na pripravah zbrala 2. junija v Zrečah, 5. junija pa se bo preselila v koprsko Bonifiko, kjer bo prva tekma z Madžarsko. Vujovićev seznam igralcev ni prinesel posebnih novosti, čeprav na njem nekateri manjkajo (Matevž Skok, Vid Poteko, Mario Šoštarič), dva pa sta nepričakovano med izbranci (Gal Marguč, Rok Ovniček).

»Skoka ni na seznamu, ker ima poškodovano koleno. Ker bodo Blaž Janc, Miha Zarabec in Marko Bezjak zaradi klubskih obveznosti v tujini prišli na priprave z zamudo, sem zaradi nemotenega poteka treningov povabil Gala Marguča in Roka Ovnička, ki bosta potem v drugi polovici junija nastopila na sredozemskih igrah v Španiji,« je pojasnil Veselin Vujović. Če ne bo poškodb soigralcev, proti Madžarom ne bo Poteka in Šoštariča: »Poteka čaka poroka in ljudje v takšnih situacijah nimajo potrebne zbranosti za rokomet, čeprav je želel igrati. Za Šoštariča sem želel, da igra na sredozemskih igrah, kajti na njegovem položaju sta v rahli prednosti Janc in Gašper Marguč. Toda ker je njegova soproga noseča in bo kmalu rodila, me je prosil, če tokrat ne bi bil na seznamu,« je dejal Vujović.

V zadnjem času so se pojavile neuradne informacije, da bo sodelovanje na tokratni akciji zaradi utrujenosti in poškodb v dolgi in naporni sezoni izpustil Marko Bezjak (Magdeburg). Še nedavno je Slovenija imela »višek« organizatorjev igre (brata Skube, Zorman, Bombač, Leban…), ob Bezjakovi odsotnosti pa bi od izkušenih ostal le Zarabec. »Razumem Bezjakovo utrujenost in težave s poškodbami, a niti v enem trenutku nisem imel občutka, niti pomislil nisem, da ne bi prišel,« je ocenil Vujović, ki je priznal, da je razmišljal tudi o vpoklicu Jaka Malusa in/ali Domna Makuca, vendar sta oba organizatorja celjske igre nedavno opravila artroskopijo poškodovanih kolen in začela rehabilitacijo.

Medtem ko bo Slovenija v primerjavi z letošnjim EP na Hrvaškem močnejša za tri velike adute (Matej Gaber, Jure Dolenec, Nik Henigman), imajo Madžari veliko težav. Prvi organizator igre Mate Lekai si je zlomil prst na roki, Gabor Csaszar je zavrnil poziv selektorja Ljubomirja Vranješa, ta je ponovno poklical nekatere že prej odpisane veterane, kot so Laszlo Nagy, Renato Sulić in Ferenc Ilyes... O tem Vujović pravi: »Zanima me samo moja ekipa, nasprotna prav nič. Bilo bi zelo neumno in tudi nepošteno, če bi zahteval, da bi bila moja ekipa zdrava in v popolni zasedbi, pri nasprotnikih pa bi bila vsaj polovica poškodovanih in odsotnih.«