Gorenje je na prvih štirih tekmah v končnici za prvaka pod vodstvom trenerja Željka Babića doživelo štiri poraze, po zamenjavi Hrvata s 34-letnim Klemnom Luzarjem pa so Velenjčani na dveh tekmah dvakrat zmagali (Koper, Krka). A še groznejša kot Babićeve štiri ničle je statistika Gorenja, ki Celjanov na medsebojni tekmi ni premagalo že skoraj štiri leta in pol. Zadnji celjski skalp je pridelal trener Ivan Vajdl davnega 4. decembra 2013, ko je v Zlatorogu slavil s 30:29, črna serija neuspehov Velenjčanov v domači Rdeči dvorani proti sosedom pa je še nekoliko daljša, saj traja že od 18. septembra 2013.

Klemen Luzar je šesti trener Gorenja v dobrih treh letih, mladi Celjan pa upa, da bo prav on tisti, ki bo dosegel tisto, kar za Vajdlom ni uspelo Gregorju Cvijiču, Marku Šibili, Borutu Plaskanu in Željku Babiću – premagati pivovarjev. »Najpomembneje je, da smo se uspeli izvleči iz črne luknje. Po zadnjih dveh zmagah sta se nam povrnila tudi samozavest in zaupanje v lastne sposobnosti. Na vsaki tekmi želimo zmagati, a le želja ni dovolj, na igrišču je treba pokazati kakovostno predstavo. Zgodovina dvobojev s Celjem ne govori v naš prid, a bomo naredili vse, da prekinemo črn niz in končno pridemo do zmage. Slej ko prej se bo to moralo zgoditi, verjamem pa, da se bo že danes,« napoveduje Klemen Luzar, ki v slogu svojega priimka danes seveda nikakor ne želi biti »luzer« (poraženec).

Celjani so v letošnji sezoni dobili oba savinjsko-šaleška derbija: v regionalni ligi Seha so v Rdeči dvorani zmagali s 25:22, v Zlatorogu z 31:27. V končnici so sicer malce padli v formi in izgubili dve točki (remija z Ribnico in Koprom), vseeno pa računajo še na tretjo zmago proti Gorenju. Glede na trenutno stanje na lestvici po sedmem od skupno desetih krogov v končnici za prvaka (Celje 41 točk in tekma manj, Ribnica 39, Gorenje 35 in tekma manj) bi si z zmagama danes v Velenju in v soboto doma proti Ribnici predčasno zagotovili že 22. naslov slovenskih prvakov.

Trener Branko Tamše danes ne bo mogel računati na kaznovanega krožnega napadalca Kristiana Bećirija, ki je zaradi grobega bližnjega srečanja z Aleksom Vlahom na sobotni tekmi v Kopru dobil rdeči in modri karton. Kljub temu njegov soigralec in vratar Urban Lesjak napoveduje nadaljevanje niza uspehov proti sosedom iz Šaleške doline: »Gorenje je z menjavo trenerja močno dvignilo raven svoje igre, ki je prinesla tudi dobre rezultate. Velenjčani so začeli igrati preprostejši rokomet, igralci pa so spet začeli kazati svoje kakovosti, ki jih sicer imajo že od nekdaj. Na drugi strani smo mi prepričani, da v domači ligi še nismo prikazali igre, ki bi nas lahko povsem zadovoljila. V Velenju moramo prikazati vrhunsko igro, ki nam bo prinesla želeno zmago. Z njo bomo tako še korak bližje zastavljenemu cilju – ubranitvi naslova prvaka.«