V Sloveniji je še 180 infarktnih minut v dvoboju Olimpije in Maribora za prvaka, troboju Celja, Rudarja in Gorice za četrto mesto ter dvoboju Triglava in Ankarana za obstanek. Povsem brez skrbi so le Domžale, Krško in Aluminij. Olimpija za naslov potrebuje še štiri točke in je trdno odločena, da tokrat prednosti dveh točk ne bo zapravila tako lahkomiselno, kot je zalogo desetih. Ljubljančani so po veličastni zmagi v Ljudskem vrtu v lepi psihološki prednosti, a Maribor se ne predaja in računa na pomoč Krškega in Domžal. Krško je v nedeljo igralo s pomlajeno zasedbo, da danes v Stožicah prepreči veselje Olimpiji, bodo v ekipi znova nekateri izkušenejši. Trener Domžal Simon Rožman je že napovedal napad na Olimpijo z evropsko zasedbo za naslednjo sezono.

Triglav – Domžale danes ob 16. uri, sodnik: Goričan

Domžale so se v zadnjih dveh krogih znašle v edinstvenem položaju, saj lahko štrene premešajo tako pri dnu kot pri vrhu prvoligaške lestvice. Pred nedeljskim derbijem z Olimpijo, ki bo morda odločal o naslovu prvaka, bodo gostovali pri predzadnjem Triglavu. Gorenjci so po domačem sobotnem porazu proti Aluminiju (0:2) ostali brez možnosti za osmo mesto, še vedno pa lahko končajo na zadnjem, saj njihova prednost pred Ankaranom znaša le dve točki. Osnovni cilj moštva je zdaj povezan z ohranitvijo trenutnega položaja, ki prinaša dvoboja za obstanek z drugouvrščeno ekipo druge lige. Glede na pretekle tri dvoboje z Domžalčani v letošnji sezoni obeti niso dobri. Gorenjci so proti ekipi trenerja Simona Rožmana izgubili vse tri dvoboje, najvišje septembra, ko so v svojo mrežo dobili kar pol ducata žog. »Pričakujemo zahteven dvoboj. Kranjčani si skušajo izboriti obstanek, zato se bodo krčevito borili za vsako točko. Biti bomo morali maksimalno pripravljeni in osredotočeni. Želja so seveda nove tri točke,« pred tekmo ocenjuje izkušeni in samozavestni branilec Domžal Gaber Dobrovoljc, eden stebrov moštva. Njegova ekipa je v zadnjem krogu Krškemu nasula tri gole, kar pomeni, da so od jubilejnega tisočega v prvi ligi oddaljeni le še en zadetek .

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Šmit, D. Kryieziu, Elsner, Mlakar, Tijanić, E. Kryeziu, Udovič, Bukara, Majcen, Poplatnik. Domžale: Mulalić, Vetrih, Širok, Dobrovoljc, Klemenčič, Melnjak, Husmani, Ibraimi, Ibričić, Bizjak, Hebaj. Naš namig: 2.

Aluminij – Rudar danes ob 16. uri, sodnik: Perić

V Kidričevem po 34. krogu dihajo precej lažje. S sobotno zmago v Kranju so si zagotovili še eno sezono med prvoligaši in s tem izpolnili osnovno poslanstvo. Štajerci se zdaj lahko v celoti osredotočijo na najpomembnejšo tekmo sezone, ko se bodo v sredo, 30. maja, v finalu slovenskega pokala v Stožicah v Ljubljani pomerili proti Olimpiji. Če bodo uspešni, kar bi bilo supersenzacija, bi si priigrali zgodovinski nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo. Še prej jih seveda čakata dve prvenstveni tekmi. Predzadnjo bodo odigrali danes, ko bodo gostili Rudar. Ambicije velenjskih nogometašev so identične Aluminijevim. Tudi sami namreč lovijo nastop v kvalifikacijah drugorazrednega evropskega tekmovanja, le da pri uresničitvi cilja niso odvisni zgolj od samih sebe. Najprej morajo dobiti dvoboj za četrto mesto s Celjem, nato pa upati še na pokalno slavje Olimpije. To seveda pomeni, da imajo v prvenstvu zelo malo manevrskega prostora, saj jih lahko proti Aluminiju Evropo stane že remi. Moštvi sta si točke v letošnji sezoni enkrat že razdelili, dvakrat pa so igrišče kot zmagovalci zapuščali knapi. Za slednje bo dvoboj v Kidričevem sicer že 800. v prvi slovenski ligi, prav tako pa bodo lovili tudi že svojo 280. zmago v tem tekmovanju.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Zeba, Martinović, Krajnc, Jurčević, Petrovič, D. Mensah, Tahiraj, Kidrič, I. Mensah. Rudar: Pridigar, Ćoralić, Vasiljević, Tomašević, Pušaver, Bijol, Bolha, Parfitt-Williams, Trifković, Radić, Šehić. Naš namig: 2.

Gorica – Ankaran danes ob 16. uri, sodnik: Kovačič

Tekma v Novi Gorici utegne imeti dvakratni pridih slovesa: od aktivne kariere se bo poslovil Miran Burgič, ena od ekip pa od svojih spomladanskih načrtov. Goričani bi s porazom ostali zasidrani na šestem mestu, Ankarančani na dnu. Podoben scenarij je možen tudi ob morebitnih zmagah, saj v zadnjih krogih nista odvisna samo od svojih, ampak tudi od izidov neposrednih tekmecev. Ambicije lahko torej zaokrožita na primorskem derbiju, ki bi utegnil biti zadnji za dlje časa, vseeno pa kakšen od izračunov ponuja tudi njihovo podaljšanje v napete scenarije zadnjega kroga. Vloga favorita je v rokah Goričanov, ki sicer na zadnji domači tekmi niso pomagali spomladanskim souporabnikom Športnega parka, ko so vse tri točke oddali Kranjčanom. In s tega zornega kota bo razplet primorskega derbija pod posebnim drobnogledom. Predvsem za tiste, ki se bodo obremenjevali s tem, kdo je komu kaj nepričakovano dal oziroma vzel. Ne glede na vse skupaj: Gorica in Ankaran v tem krogu igrata predvsem zase, izid njunega dvoboja oziroma v njune cilje vpletenih tekmecev pa bo povedal, koliko tekmovalnega motiva bosta odnesla v zadnji krog. Kjer bo morda Gorica zadnja rešilna bilka Maribora, medtem ko bi jo Ankaran lahko iskal v Kidričevem.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Lipušček, Tomiček, Gregorič, Kolenc, Grudina, Škarabot, Osuji, Marinič, Filipović. Ankaran: Bužan, Soldo, Badžim, Vodeb, Gliha, Suljić, Nkama, Furjan, Romero, Matošević, Gerc. Naš namig: 1.

Celje – Maribor danes ob 16.00, sodnik: Žnidaršič

Mogoče upanje res umira zadnje, ampak umira tudi počasi. In ne za vse enako. »Nekateri fantje so še kar potrti,« je včeraj priznal izkušeni Aleksander Rajčević. Ko je za to slišal Darko Milanič, je bil precej besen: »Povlekel ga bom za ušesa, ker to sploh razlaga! Ne želim videti, da kdor koli misli, da nimamo več možnosti! Nobenega razloga ni, da ne bi verjeli v preobrat.« Kar Milaniča hrabri, je bil presenetljivo ponovni ogled sobotnega derbija. Po njegovo Maribor ni v zaostanku zato, ker ni zabil enega več, temveč ker je prejel tri gole, skupaj letos 28, kar ducat več od Olimpije. Pa ne, da bi se Milanič z rivali obremenjeval, rezultata v Stožicah sproti ne bo spremljal: »Nima me kaj zanimati, kaj se dogaja drugod, mi imamo svoje v Celju. Bom pa kaj slišal, kako reagira publika, nisem slep in gluh.« Maribor se podaja v štajerski derbi z oceno, da »takega, kot je Celje, v ligi ni«. Kompliment, ki so ga grofje dobili s hitro igro v globino zlasti na Areni Z'dežele, kjer letos niso slavile ne Domžale ne Olimpija, Maribor je pa utrpel edini jesenski poraz. »Verjamem, da lahko sestavimo dva dobra polčasa ter zadnji dve letošnji tekmi uspešno zaključimo. Z Mariborom je vsaka tekma spektakel,« napoveduje ključni igralec celjske sezone Rudi Požeg Vancaš.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Džinić, Stojinovič, Žinko, Travner, Pišek, Cvek, Predragović, Pungaršek, Požeg Vancaš, Lotrič. Maribor: Handanović, Milec, Ivković, Rajčević, Viler, Pihler, Dervišević, Kramarič, Hotić, Tavares, Zahović. Naš namig: 0.

Olimpija – Krško danes ob 16. uri, sodnik: Jug

Veselje Olimpije po zmagi v Ljudskem vrtu je skazil suspenz Ganca Abassa Issaha zaradi nešportne poteze po koncu tekme in zanj je sezona morda že končna. Proti Krškemu ne sme igrati, morda ne bo smel niti proti Domžalam v nedeljo in nato v finalu pokala proti Aluminiju. Vodstvo ljubljanskega kluba je igralce tudi povsem izoliralo pred javnostjo, saj je ukinilo tiskovne konference pred tekmo. Čeprav bosta manjkala Issah in zaradi kartonov eden najboljših igralcev Čanađija, ima trener Igor Bišćan dovolj kakovosti za zamenjavo kaznovanih. Navijači so bili navdušeni nad postavitvijo v drugem polčasu v Ljudskem vrtu z dvema hitrima igralcema na krilih in klasičnim srednjim napadalcem, zato upajo na enako postavitev danes z driblerjem Savićem na desnem krilu, Davidsonom kot zamenjavo za Issaha na levi strani in robustnim skakalcem Vombergarjam v sredini. V ekipo se vrača prvi strelec Alves, kar pomeni, da ima Olimpija dovolj kakovosti, da stre odpor Krškega, zelo željnega skalpa Ljubljančanov. »Ne preračunavamo, koliko točk potrebujemo. Najprej moramo premagati Krško, nato bomo začeli razmišljati o Domžalah. Če bomo imeli podporo s tribun, bo lažje,« pravi Rok Kronaveter, ki je v Mariboru odigral najboljšo tekmo pomladi.

Verjetni postavi – Olimpija: Ivačič, Apau, Uremović, Zarifović, Štiglec, Tomić, Miškić, Savić, Alves, Davidson, Vombergar. Krško: Zalokar, Kulinitš, Krajcer, Ejup, Šturm, Volarič, Balič, Mujan, Jakolič, Škrbić, Vekić. Naš namig: 1.