V prvi slovenski nogometni ligi je do konca še šest krogov, ki jih bodo odigrali v zgoščenem ritmu v treh tednih do 27. maja. Obeta se razburljiv finiš v dvoboju Olimpije in Maribora za prvaka, v katerega se lahko vključijo še Domžale. Mariborski račun za ubranitev naslov prvaka je zmaga na vseh tekmah do konca. Olimpija je že izkoristila bonus spodrsljajev, zato bo morala tudi zmagovati v seriji in ostati neporažena na velikem slovenskem derbiju 19. maja v Ljudskem vrtu. V sredini lestvice je nastala gneča Celja, Rudarja in Gorice v boju za četrto mesto, ki prinaša nastop v Evropi, če bo Olimpija pokalni prvak. Na dnu se borijo za obstanek Aluminij, Ankaran in Triglav. V ritmu dveh tekem na teden bodo pomembni tudi telesna pripravljenost, psihična trdnost igranja pod pritiskom uspeha in število kakovostnih igralcev na rezervnih klopeh. Ker bo pomemben le še izid, ne bo več veliko lepega nogometa in užitka za gledalce, ampak predvsem taktičen boj.

Maribor – Ankarandanes ob 16.50, sodnik: Šmajc

Ritem tekem je takšen, menjavanje na vrhu pa tudi, da se je celo Marcos Tavares včeraj zmotil, ko je rekel, da so točko pred Ljubljančani. V smehu ga je Darko Milanič popravil. Mariborčani so po četrtku eno točko za Olimpijo. A razlogov za nasmeške po šestih zaporednih zmagah ne manjka. Kar lahko vijoličaste vsaj malo skeli, je lanski 11. marec. Takrat je nazadnje Maribor doma zmagal z več kot golom razlike. Letos so jih vijoličasti v Ljudskem vrtu na petnajstih tekmah zabili vsega 17 (manj le Gorica, 16, Triglav, 13, in Ankaran, 11), posledično so šele četrto najuspešnejše domače moštvo. »Tako mi kot okolica mislimo, da bomo nasprotnika zlomili hitro, vendar to velikokrat ne gre. Potrpljenje mora biti,« umirja Darko Milanič. Priložnosti si moštvo, v katero se počasi vrača Jan Mlakar, ustvarja, prostor za napredek ostaja pri realizaciji in redkih, a vplivnih napakah obrambe. »Vsak od njih se bori zase in za svojo prihodnost,« pa je Milanič zavrnil ocene, da se Ankaran po izgubi licence za prihodnjo sezono na prvi stopnji ne bo več boril za obstanek.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Ivković, Viler, Pihler, Dervišević, Hotić, Kramarić, Zahović, Tavares. Ankaran: Bužan, Santos, Soldo, Matošević, Mate, Gliha, Romero, Suljić, Nkama, Delgado, Vodeb. Naš namig: 1.

Krško – Rudardanes ob 19. uri, sodnik: Jug

Oboji so zapadli v krizo. Krčani so izgubili z Aluminijem in Triglavom, potem ko se je vodstvo kluba razšlo z vlagatelji iz Švice in takoj prelepilo njihov napis na hrbtni strani dresov. Krčani so na varnem v sredini lestvice, konkurenco pa motijo slabe predstave na tekmah s klubi, ki se borijo za obstanek. Trener Alen Ščulac ima očitno težave, kako sestaviti udarno enajsterico, vrniti v strelsko formo napadalca Miljana Škrbića in motivirati igralce za majhne tekme. V Kranju so delovali kot razglašena vojska in povsem brezvoljno z veliko taktične nediscipline v igri, zato je moral domači vratar Elvis Džafić resneje dvakrat posredovati šele v sodnikovem dodatku. Velenjčani po seriji treh porazov izgubljajo boj za četrto mesto in evropsko vozovnico. Poraza z Domžalami in Mariborom spadata v serijo pričakovanih, nikakor pa blamaža z Ankaranom. Kriza Rudarja sploh ni presenečenje, ampak je tipična za trenerja Marijana Pušnika, ki je podobne neuspehe doživljal že v prejšnjih slovenskih klubih (Celje, Olimpija, Hajduk) in tujini (Iran, Japonska), ko je šlo za odločilne tekme sezone, ki so odločale o uspešnosti.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Šturm, Gorenc, Krajcer, Kulinitš, Volarič, Balić, Ogrinec, Mujan, Mandić, Škrbić. Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Vasiljević, Čoralić, Bijol, Antonov, Bolha, Šehić, Radić, Tučić. Naš namig: 0.

Gorica – Domžalejutri ob 13. uri, sodnik: Skomina

Tri tekme brez prejetega zadetka in znotraj njih dve zmagi so Novogoričane vrnile med žive. Zdelo se je namreč, da so po izpadu iz pokalnega tekmovanja dokončno vrgli sidro na sredino lestvice. Po četrtkovi zmagi proti Celjanom se spet vidijo na poti proti poletnim evropskim kvalifikacijam. Pot do tja ni enostavna, prva in nova odločilna etapa pelje preko zmage proti Domžalam. Vsak drugačen rezultat bo dokončna potrditev besed trenerja Mirana Srebrniča, da je Gorica tam, kamor sodi. V rokah ima sicer nekaj več adutov kot pred tedni, saj je Sorčan nepremagan že tri tekme, prebudili so se strelci, med njimi odpisani Žigon, ki bi lahko v iskanju novih delodajalcev in s kančkom morebitne jeze ob odpustnici spet lahko pokazal več. Tudi za Domžale je zadnja priložnost, da ohranijo stik z vodilnim dvojcem in mu, upajoč na kakšen njun spodrsljaj, popestrijo boj za vrh. V Športnem parku so v zadnjem obdobju večkrat osvajali, kot izgubljali točke. Torej tekma, na kateri nobena ekipa ne sme narediti napake. Kot tudi ne sodnik Skomina…

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Škarabot, Gregorič, Tomiček, Curk, Grudina, Kolenc, Žigon, Džuzdanović, Osuji, Burgić. Domžale: Milić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Rom, Husmani, Franjić, Hodžić, Vetrih, Ibraimi, Bizjak. Naš namig: 1.

Olimpija – Triglavjutri ob 16.50, sodnik: Vinčić

Nogometaši Olimpije so z zmago v Kidričevem prinesli prepotreben mir v slačilnico in malo utišali svetovalce predsednika Milana Manadrića, ki se trudijo zamenjati trenerja Igorja Bišćana. Ljubljančani proti Aluminiju niso blesteli. Gola so dosegli na račun individualne kakovosti najboljših strelcev Ricarda Alvesa, ki mu po koncu sezone poteče pogodba in bo prost igralec brez odškodnine, in Abassa Issaha. Bišćan z vztrajanjem pri le enem napadalcu (Issah) izziva nesrečo, saj nimajo višine v napadu za skok, zato morajo vezisti s kombinatoriko žogo dobesedno pripeljati v gol, veliko premalo pa je strelov od daleč. Trener Olimpije, ki je včeraj praznoval 40. rojstni dan, je kljub modelu igre, ki je za tekmeca povsem predvidljiv, pred finišem sezone optimističen. »Lahko smo zadovoljni s svojim trenutnim položajem. Od teh odličnih fantov bi težko zahteval več. So delavni, motivirani, se trudijo in pomagajo drug drugemu, za kar bodo prej ali slej nagrajeni. Čaka nas hud boj do konca. V te fante verjamem že od začetka sezone,« pravi Igor Bišćan.

Verjetni postavi – Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Tomić, Miškić, Čanađija, Alves, Kronaveter, Abass. Triglav: Džafić, Elsner, D. Kryeziu, Zec, Mlakar, Tijanić, Šmit, Udovič, Kuhar, Majcen, Poplatnik. Naš namig: 1.

Celje – Aluminijjutri ob 19. uri, sodnik: Borošak

Celjani so v Novi Gorici prvič spomladi igrali slabo, saj ni bilo igrivosti. Aluminij bo moral biti za uspeh manj bojazljiv, kot je bil proti Olimpiji.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Džinić, Pečnik, Pišek, Pungaršek, Požeg Vancaš, Cvek, Lupeta, Kerin. Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Krajnc, Šme, Martinović, Jurčević, Ploj, Petrovič, Horvat, Tahiraj, I. Mensah, Nunić. Naš namig: 1.