Olimpija je po 32. krogu zadržala točko prednosti pred Mariborom. Konec tedna sta imela vodilna kluba lahko nalogo, saj sta gostila najslabši ekipi lige. Mariborčani so napolnili mrežo Ankarana in izstrelili Marcosa Tavaresa na prvo mesto lestvice strelcev. Olimpija je s pol moči premagala Triglav. Tekma je bila odločena že v prvem polčasu z zadetkoma Avstralca Jasona Davidsona, ki igra kot levi krilni vezist, čeprav je po osnovni izobrazbi levi bočni branilec, in Ganca Abassa Issaha. Čeprav se Olimpija bojuje za naslov prvaka, je zanimanje medijev skromno, saj so bili po tekmi na druženju s trenerjema le trije novinarji.

»Vse, kar je bilo pomembno, smo naredili v prvem polčasu. Z dvema hitrima goloma smo imeli dobro izhodišče za lepo tekmo v drugem polčasu, a mi smo ga odigrali slabo, ker smo bili preveč pasivni. Morali bi biti boljši zaradi gledalcev in tudi nas samih,« je bil realen trener Olimpije Igor Bišćan, ki je z zmago izpolnil osnovno nalogo, da je Olimpija zadržala prvo mesto. Obenem je spočil kreativnega vezista Alvesa (na klopi) in Miškića (lažja poškodba), pa tudi drugi so prihranili nekaj moči za izjemno zahtevno gostovanje v sredo v Velenju, saj bo Rudar nabrušen po štirih zaporednih porazih. Ljubljanskega trenerja najbolj moti tekmovalni razpored, saj ima Olimpija med tekmami manj odmora kot preostale ekipe, za nameček pa redno igra tekmo kasneje kot Maribor, ki z zmagami tako še povečuje pritisk.

Triglav je bil v Ljubljani povsem nenevaren, saj ima tako skromno kakovost igralske zasedbe, da se v drugi ligi sploh ne bi bojeval za vrh. Gorenjci so na ljubljanski gol sprožili le en nevaren strel in bili nasploh premalo tekmovalni in odločni, kar je povezano s karakterji igralcev. »Z mlado ekipo smo prikazali solidno predstavo. Če ne bi bili tako naivni, bi Olimpijo lahko držali bolj v šahu. Odločila je razlika v kakovosti. Gremo naprej v boj za deveto mesto,« je tekmo videl trener Triglava Siniša Brkić.

Dvajset tekem dolg niz Maribora

Kar dvajset tekem je trajalo. Dvajsetkrat Maribor v Ljudskem vrtu v prvenstvu ni zmagal z več kot golom razlike. Več kot leto dni, od 11. marca lani. »Človek bi po vodstvu z 2:0 mislil, da bomo nasprotnika pokončali,« je po sedmi zaporedni zmagi prostor za napredek vseeno videl Darko Milanič, »ampak v drugem polčasu je bilo nato vprašanje zmagovalca hitro rešeno.«

Da je Mariboru tekma uspela tudi na semaforju, gre zasluga tudi gostom. »Očitno smo magnet za gole in gledalce,« se je v svojem slogu izrazil Alfred Jermaniš, pomočnik Vlada Badžima. Ankaran je sicer nemudoma dobil priložnost iz zdaj že skoraj obvezne kvote napak obrambe Maribora, ampak Nkama ni izkoristil darila nezbranega Marka Šulerja, je pa zato zabil pod roko Jasmina Handanovića. »Nismo imeli česa izgubiti, točke za obstanek bomo iskali drugje,« je taktiko pojasnil Jermaniš s sporočilom, da se bodo na igrišču bojevali za obstanek ne glede na zavrnjeno licenco na prvi stopnji. Primorci so ves čas visoko stali, zabili gol in tako prisilili Maribor, da je v nadaljevanju moral pritisniti za zmago. Malo je prvoligašev, ki se tako postavijo v Ljudskem vrtu. Ni bilo težko videti, zakaj. Maribor je serijsko prihajal do priložnosti, zabil pa sicer kar tri gole po standardnih situacijah: Saša Ivković od blizu, Dino Hotić z roba kazenskega prostora, Luka Zahović pa premeteno z glavo po prostem strelu. V izredni formi je klinični Tavares, ki je po mnenju Milaniča prevzel vodstvo na lestvici strelcev: »Ker je tako ambiciozen in ga tako zanima gol!«

Gorica izločila Domžale iz boja za prvaka

»Kje so bili igralci do zdaj?« so se spraševali goriški navijači po drugi zaporedni domači zmagi, ko sta s 7:1 padli višje rangirani ekipi. Po skromnem spomladanskem uvodu so vrnitev v igro za četrto mesto nakazali že med tednom, ko so odpravili Celjane, izdatna zmaga proti Domžalčanom je še odmevnejša. Ne nazadnje tudi zato, ker so jih dokončno izločili iz boja za naslov prvaka.

»Kar se tiče boja za vrh, je prvenstvo za nas izgubljeno,« je izpostavil nekdanji Novogoričan v domžalski zasedbi Amedej Vetrih. Jaka Kolenc je na drugi strani obžaloval slab začetek spomladanskega dela sezone: »Preveč smo se ukvarjali s tem, kako bomo šli v Evropo skozi pokalno tekmovanje, in tako zanemarili prvenstvo.« Lahko bi se seveda obrnilo tudi drugače in bi sezono dejansko končali Novogoričani, če bi Domžalčani izkoristili uvodno pobudo. Ko pa so na začetku drugega polčasa prejeli hitra zadetka, je bil dvoboj že odločen. Zaradi neumnosti v obrambi se je sicer končala serija vratarja Sorčana, ki je bil nepremagan 362 minut.