Kajakaši in kanuisti na divjih vodah v slalomu bodo novo sezono velikih tekmovanja začeli z evropskim prvenstvom v slalomu od 1. do 3. junija v Pragi, na katerem bo direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc tehnični delegat. Po stresnih štirih izbirnih tekmah v Tacnu je strokovno vodstvo odločilo, da bodo v češki prestolnici tekmovali kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Niko Testen, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak in kanuistke Eva Alina Hočevar (hčerka kanuista Simona Hočevarja), Lea Novak in Nina Bizjak. »Ker so na izbirnih tekmah pokazali zelo dobro formo, pričakujemo kolajne v vsaj treh kategorijah, morda pa presenetijo še kanuistke,« je samozavestna napoved vodje programa vrhunskega športa Jerneja Abramiča.

Štiriintridesetletni Peter Kauzer ima s progo v Pragi še veliko neporavnanih računov. Na njej še ni osvojil kolajne na svetovnih ali evropskih prvenstvih, kjer je bil običajno hiter, a je delal napake z dotiki vrat ali njihovim izpuščanjem. Letos je optimist, saj se na spomni, kdaj je brez težav zmagal na vseh štirih izbirnih tekmah in vseh osem voženj odpeljal brez dotika vrat. Očitno se je pravilno odločil, ko je bil dva meseca na pripravah v Avstraliji. »Poskušal bom Čehom preprečiti državno prvenstvo na njihovi domači progi. Model čolna je ostal enak, zamenjal pa sem ostalo opremo. Z ožjim rešilnim jopičem imam več prostora med vrati, kar je velika prednost na takšnih progah, kot je v Pragi, ko je treba zelo sekati linije in se počutim samozavestnejšega,« je povedal Peter Kauzer, za katerega bo glavni cilj sezone svetovno prvenstvo konec septembra v Riu de Janieru na progi, kjer je postal olimpijski podprvak.

Za kanuista Benjamina Savška je proga v Pragi celo najljubša s šestimi stopničkami na tekmah svetovnega pokala in bronasto kolajno s svetovnega prvenstva. »Ujel sem val uspehov in upam, da bom na njem šel skozi vso sezono,« je izpostavil Benjamin Savšek. Kajakašica Urša Kragelj je bila med vsem Slovenci največ dni na treningu v Pragi, obenem pa je zelo zadovoljna s sodelovanjem z novim trenerjem Borutom Javornikom.