Ko je slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer zaveslal skozi cilj, se je ob njegovem času zasvetila številka ena, zato se je začel prešerno veseliti naslova svetovnega prvaka v slalomu na zahtevni progi v Pauju na francoski strani Pirenejev. A proslavljanju s solzami sreče, vzkliki veselja, dvignjenima rokama in čestitkami tekmecev je po slabi minuti sledil šok, saj so mu sodniki dosodili dotik vrat številka sedemnajst, kar ga je potisnilo na tretje mesto. Tedaj sta Ondrej Tunka in Vid Prindiš začela slaviti dvojno češko zmago. 34-letni Hrastničan jima je športno čestital za dosežek, saj so bili Čehi že vso sezono najboljši. Prindiš je zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, Tunka je bil vedno med najhitrejšimi. S tem sta potrdila izjemo moč češke kajakaške ekipe, saj sta iz boja za kolajne izpadla velika zvezdnika Vavrinec Hradilek in branilec naslova svetovnega prvaka Jirži Prskavec.

Kauzer je na vrhunec sezone prišel vrhunsko pripravljen. Potem ko je v kvalifikacijah pokazal le toliko, da se je zanesljivo uvrstil v polfinale s 26. mestom, je bil danes v odlični dnevni formi. V polfinalu je bil izjemen, saj je z dosežkom 89,28 postavil najboljši čas dneva in prvega zasledovalca prehitel za kar tri sekunde in 99 stotink. Med drugim in desetim mestom je bila razlika zgolj dve sekundi. Tudi v finalu je pokazal odlično predstavo, bil znova najhitrejši že na obeh vmesnih časih in v cilju, a so sodniki videli dotik vrat številka 17 z veslom.

»Malo mi je žal, ker sem se že veselil naslova svetovnega prvaka. Ne vem, kje je prišlo do dotika, le povedali so mi, da je bil. V izjemno izenačeni konkurenci sem bil najhitrejši, a dva tekmeca sta bila očitno boljša, za kar si zaslužita vse moje čestitke. Je malo grenkega priokusa, a osvojiti kolajno pri 34 letih ni mačji kašelj. Vesel sem, ker sem pokazal dve zelo dobri vožnji, točno takšni, kot sem si zamislil, in osvojil kolajno celo z dotikom, saj bi bil lahko tudi četrti,« se je z bronom hitro sprijaznil Peter Kauzer, svetovni prvak v letih 2009 in 2011. Sezono je začel slabo, v drugem delu pa je bil sijajen, saj je bil v mesecu dni na vseh na odru za zmagovalce. Na tekmah svetovnega pokala je bil tretji in prvi, na svetovnem prvenstvu v Pauju pa bronast med posamezniki in z ekipo.

Drugi slovenski finalist Martin Srabotnik je bil deveti, potem ko je izpustil vrata. A za Celjana je bila prva uvrstitev v finale na članskih svetovnih prvenstvih zelo lep uspeh, saj je bil minule dni bolan in je jemal antibiotike. Drugi debitant Žan Jaške je bil 21., potem ko je imel dva dotika vrat, sicer pa je bil v polfinalu po času drugi najhitrejši za Kauzerjem. Med kanuistkami je prišlo do velikega presenečenja, saj je bila prva favoritinja Jessica Fox iz Avstralije šele šesta.

Danes se bodo v slalomu za kolajne borili tekmovalci v kanuju enosedu (Benjamin Savšek, Anže Berčič) in kajakašice (Urša Kragelj, Eva Terčelj), zvečer v spustu v sprintu pa kajakaši (Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Vid Debeljak, Simon Oven) ter kanuisti (Blaž Cof, Simon Hočevar, Maks Frančeškin, Simon Hočevar, Luka Žgajnar, Peter Žnidarčič). Prvenstvo bodo sklenili jutri s tekmovanjem v ekstremnem slalomu, ki je nova disciplina, v njej pa bosta Slovenijo zastopala Ajda Novak in Vid Kuder Marušič.