V finalu SP bo morda nekoliko presenetljivo Švica; ta ekipa si je četrtfinale zagotovila kot četrta v svoji predtekmovalni skupini, potem, pa z izjemno zbrano igro presenetila dve favorizirani ekipi, v četrtfinalu Finsko, danes pa še Kanado.

Ta je imela pred začetkom tekme status favorita, a so Švicarji že velikokrat dokazali, da jih nikoli nihče ne sme podcenjevati. Tokrat pa so imeli še dodatnega aduta, saj je bil v vratih izjemno razpoložen Leonardo Genoni. Čeprav so bili Kanadčani precej nevarnejši in imeli bistveno več strelov (45-17), pa so vratarja tekmecev ugnali le dvakrat, kar je bilo na koncu premalo in zadovoljiti so se morali le z lokalnim severnoameriškim obračunom za tolažilno bronasto nagrado.

Švicarji so odlično delovali v obrambi, obenem pa dobro izkoriščali svoje priložnosti. Nagrada je prišla že ob koncu prve tretjine, ko je Tristan Scherwey zadel za vodstvo.

V nadaljevanju so sicer vendarle zadeli tudi Kanadčani, nenehne napade je kronal Bo Horvat. Toda spretni Švicarji so le dve minuti pozneje spet vodili, ko je plošček med nogama vratarju Darcyju Kuemperju spravil Gregory Hoffmann.

Ko je nato v začetku zadnjega dela še eno švicarsko priložnost hladno izkoristil Gaetan Haas, so se Kanadčani znašli v škripcih. Napade so sicer stopnjevali in proti koncu tekme poskusili še brez vratarja. Prvič uspešno, saj so že 20 sekund po odhodu Kuemperja iz vrat znižali na 2:3. A v zadnjih dveh minutah, ko so spet zaigrali s šestimi v polju, je švicarska obramba zdržala in Švicarji so se zasluženo razveselili nenadejanega uspeha.

Nedeljski finale bo tako ponovitev tistega iz leta 2013, ko sta se ista tekmeca pomerila v Stockholmu, takrat so bili boljši Švedi. Švicarji pa bodo imeli tretjič v zgodovini priložnost, da posežejo po zlatu. Švedi bodo lovili 11. zlato medaljo.