Vzpostavitev novega centra, kjer bi otroško kardiologijo v Sloveniji postavili na novo, je dobra rešitev, a le, če bo imel kirurg Igor Gregorič, ki so mu zaupali to nalogo, proste roke, so prepričani pri Društvu za zdravje srca in ožilja.

»Vendar so njegove roke že zdaj zvezane. Zato je veliko vprašanje, ali bo to sploh možno izpeljati,« je povedal predsednik društva Matija Cevc. Težava so usposobljeni kadri, ki jih v Sloveniji ni, domače in tuje zdravnike, ki bi jih zanimalo delo v bodočem centru, pa odvračajo neugodne razmere, ki so se vzpostavile na otroški kardiologiji in kardiokirurgiji. Dolgoročno rešitev vidijo v tem, da bi bodoče zdravnike izšolali v tujini. Ker pa tako usposabljanje traja najmanj šest do sedem let, potrebujemo tudi hitro premostitveno rešitev. Takoj je treba pripeljati ustrezne kadre iz tujine, tem pa ne bomo smeli gledati v denarnico: »To, kar so 20 let uničevali, bo treba z veliko denarja popraviti, da bodo stvari stekle po normalni poti.« A tudi če bo napovedanega 1. julija nov center res začel delovati, se po Cevčevih besedah ne gre slepiti, da bo z ustanovitvijo centra vse rešeno.

Pri društvu se kot civilna družba ne želijo mešati v strokovne odločitve, je povedal podpredsednik društva Franc Zalar. Oglasili pa so se po napovedi sklica izredne seje državnega zbora na temo razmer na otroški srčni kirurgiji. »Analfabeti bodo govorili o strokovnih zadevah. To kaže, da jim je popolnoma vseeno za otroke, dokler oni zbirajo politične točke,« je ocenil Cevc. Po njegovih besedah je prav tako vedenje ter odsotnost strategije razvoja in izjemno slabo vodenje povzročilo razpad sistema: »Ves čas so drug drugega spotikali, nikomur pa ni bilo do rešitve.«

Luč na koncu predora skušajo videti tudi starši bolnih otrok. Mama deklice s prirojeno srčno napako Petra Aleš meni, da so z odhodi zdravnikov notranje razprtije izzvenele, zato trenutno stanje omogoča, da začnejo na ruševinah graditi na novo. »Starše zanima, kdo bo poslej skrbel za otroke, kam bodo šli na preglede, operacije, katere stroške bo krila zavarovalnica, kaj bodo storili starši ob nujnih stanjih.« Pozdravljajo odločitev UKC Ljubljana, da bodo lahko otroke, ki so bili v preteklosti obravnavani pri kirurgu Mishalyju, ponovno napotili na zdravljenje v Izrael, a je to po njenih besedah spet delna rešitev: kaj se bo zgodilo z otroki, ki so bili operirani drugje in bodo starši želeli, da bi jih ponovno operiral isti kirurg? V zadnjih dneh se je na društvo obrnilo več zaskrbljenih staršev, na primer starši nekaj mesecev starega otroka z luknjo na srcu, kjer ni jasno, kako se bo okvara razvijala; lahko se bo zmanjšala sama od sebe, lahko pa tudi ne in bo otrok potreboval operacijo. Tak otrok mora biti pod neprestano kardiološko kontrolo, je poudarila.