»Oblikovali bomo tehnokratsko vlado, ki bo predstavlja vrata za preživljanje ljudi, in ne krajo strank,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal na twitterju. Ministrskih položajev ne bo razdelil med stranke, ker je to po njegovem prepričanju vzrok za korupcijo.

Njegovo zavezništvo Korakamo k reformam je glede na začasne izide zmagalo v šestih od 18 provinc, med drugim v prestolnici Bagdad, ki ima v parlamentu največ sedežev. Volilna komisija rezultatov in razdelitve sedežev v parlamentu še ni potrdila.

Kot piše dpa, je sicer malo verjetno, da bi zavezništvo imelo dovolj sedežev za samostojno oblikovanje vlade. Populistični šiitski klerik bo tako verjetno moral sestaviti koalicijo. Pogajanja so se že začela. Eden od možnih partnerjev je aktualni premier Hajdar al Abadi, čigar zavezništvo je slavilo zgolj v eni provinci.

Iračani so bili v soboto na prvih parlamentarnih volitvah, odkar je država decembra lani razglasila zmago nad skrajno sunitsko skupino Islamska država. Za sedeže v 329-članskem parlamentu se je potegovalo 7000 kandidatov. S 44,5 odstotka je bila volilna udeležba najnižja od prvih večstrankarskih volitev v tej državi leta 2005. Al Sadr je nizko udeležbo pripisal tudi korupciji.