Zavezništvo sedanjega premierja Hajdarja al Abadija, ki je pred volitvami veljajo za favorita, je šele na tretjem mestu. Nekdanji premier Nuri al Maliki, ki je veljal za najresnejšega tekmeca al Abadijevega zavezništva, močno zaostaja.

Iračani so bili v soboto na prvih parlamentarnih volitvah, odkar je država decembra lani razglasila zmago nad skrajno sunitsko skupino Islamska država. Za sedeže v 329-članskem parlamentu se je potegovalo 7000 kandidatov. S 44,5 odstotka je bila volilna udeležba najnižja od prvih večstrankarskih volitev v tej državi leta 2005.

Manjkajo še izidi iz provinc Dohuk in Kirkuk

Al Sadrovo zavezništvo Korakamo k reformam je glede na začasne izide zmagalo v šestih od 16 provinc, kjer so prešteli glasove, med drugim v prestolnici Bagdad, ki ima v parlamentu največ sedežev. Manjkajo še izidi iz province Dohuk, kjer prevladujejo Kurdi, ter iz etnično mešane z nafto bogate province Kirkuk, a po poročanju tiskovne agencije Reuters ne bodo vplivali na končni izid za Al Sadra. Al Abadijevo zavezništvo je le v eni provinci osvojilo večino glasov.

Volilna komisija ni sporočila, koliko sedežev v parlamentu naj bi imel posamezen blok. To naj bi bilo znano po objavi izidov iz vseh 18 pokrajin.

Al Abadi je kleriku kljub temu danes že čestital za presenetljivo zmago, in sicer ga je poklical po telefonu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V skladu z iraško ustavo ima pravico do oblikovanja vlade tista stranka ali zavezništvo, ki je na volitvah osvojilo največ sedežev v parlamentu.