Uradnih podatkov ne o udeležbi ne o rezultatih še ni. So pa opazovalci na volitvah sporočili, da prav velikega interesa med volivci ni bilo. Volilno pravico je sicer imelo okoli 24 milijonov volivcev, ki so med približno 7000 kandidati lahko izbrali 329 poslancev.

Za varnost je skrbelo okoli 900.000 pripadnikov varnostnih sil. O kakih večjih varnostnih težavah ni bilo poročil, so pa mediji in opazovalci poročali o težavah pri izvedbi volitev - ponekod so se volišča odprla z zamudo, ponekod pa je odpovedal pred kratkim uvedeni elektronski glasovalni sistem.

Za številne volitve zelo pomembne

To so bile sicer prve parlamentarne volitve, odkar je država decembra lani razglasila zmago nad skrajno sunitsko skupino Islamska država. Številni volitve označujejo kot pomembne za prihodnost države, zlasti z vidika, ali bo državi uspelo doseči spravo med posameznimi narodnimi skupnostmi in tako začrtati pot k trajni stabilnosti.

V Iraku je velik razkorak med večinskimi šiiti, ki zasedajo vodilne položaje v državi, in manjšinskimi suniti, ki se počutijo zatirane. Šiitski iraški premier, 66-letni Hajdar al Abadi, ki je na tem položaju štiri leta, je pred volitvami ustanovil lastno volilno zavezništvo, ki ga je poimenoval zmagovalna koalicija.

Njegov glavni tekmec je njegov strankarski kolega, ki nastopa kot vodilni kandidat rivalskega volilnega zavezništva, bivši šiitski premier, 67-letni Nuri al Maliki, ki med številnimi v Iraku sicer velja za najbolj podkupljivega politika v državi. Obe zavezništvi naj bi imeli dobre možnosti za zmago, prav tako kot zavezništvo pod vodstvom proiranskega Hadija al Amirija.