»Zavedam se, kako pomembna je moja prva zmaga v rožnati majici. To je nagrada za fante iz Mitchelton-Scotta, ki so bili cel dan v ospredju. Za njimi je nekaj težkih dni, dolgih etap, a navdušujejo. Od začetka dneva so verjeli v zmago in obrambo majice,« je bil 2130 metrov visoko pod vrhom Gran Sasso sredi Apeninov navdušen Simon Yates, kolesarski junak uvodnih devetih dni 101. izvedbe italijanskega Gira. Britanec je na najtežjem vzponu prve tretjine kronal moč avstralske ekipe. S sokapetanom, Kolumbijcem Johanom Chavesom, je kar nekaj tekmecem, predvsem Chrisu Froomu in Fabiu Aruju, dal vedeti, da ob Tomu Dumoulinu ostaja glavni favorit. Prav ekipa Luke Mezgeca, ki začenja nastope na dirki po Kaliforniji, je z močnimi pomočniki v Sloveniji dobro poznanih Jackom Haigom, Mikelom Nievom in Romanom Kreuzigerjem s svojo nepopustljivo taktiko onemogočila poskuse pobegov.

Tudi vsem trem Slovencem, Janu Polancu, Domnu Novaku in Mateju Mohoriču, ki so poskušali v četrtek in soboto z zaključkom na klanec. »Škoda, da so se v Micheltonu tudi v soboto odločili kontrolirati dirko. V begu sem se odlično počutil, a sem dva kilometra pred ciljem, ko je prednost pred glavnino z rožnato majico padla pod 30 sekund, odnehal. Šteje samo etapna zmaga,« je smisel poudaril Matej Mohorič. V nedeljo je vse do zadnjih štirih kilometrov, kar je zanj izjemno veliko (končal je 46., z zaostankom 5:27 minute), ščitil Domenica Pozzoviva pred vetrom in skrbel za vse potrebno za finale, kot je opisal. Mali hribolazec je veliko upanje Bahrain Merida, a v hitrem zaključku za dnevno zmago ni zmogel streti Yatesa, Chavesa in Francoza Pinota. S 57 sekundami zaostanka za Britancem v najbolj slovenski ekipi gledajo z zadovoljstvom.

Mohorič je, ker sta bila dva pomočnika v begu, za en dan sicer prevzel naloge od mladega (bolj utrujenega) Domna Novaka. »Moja naloga je, da na klancih čim dlje ostanem s Pozzovivom. To je moja naloga od začetka Gira. Prevzel sem naloge Sivtcova, ki je bil predviden za pomoč na vzponih, a zaradi padca v Izraelu sploh ni začel prologa. Čeprav smo številčno šibkejši, dobro delujemo. Z uvodnim delom smo zadovoljni, verjamemo v Pozzoviva,« pravi kolesar z Otočca po uvodnem tednu. Manj zadovoljen je Jan Polanc. Ponovitev lanskega 11. mesta v skupnem seštevku je že nemogoča. Tudi kapetan Aru na klanec že od daleč gleda Mitchelton. »S soboto so bili dobri pogoji za uspešno akcijo. Ubežna skupina je bila številčno prava in dobro smo sodelovali. Na našo smolo nam ekipa Yatesa in druščina ni dovolila, da bi privozili veliko prednost in izkazalo se je, da ubežna skupina ni bila dovolj velika za uspeh. Vozil sem v želji za etapno zmago. Še bom poskusil,« je bil član UAE Emirates motiviran po sobotni etapi, potem ko so ga »generali« ujeli manj kot dva kilometra pred ciljem.