Portugalska nogometna reprezentanca bo na svetovno prvenstvo v Rusijo prispela kot zadnja evropska prvakinja, vendar ne bo v najožjem krogu kandidatov za osvojitev naslova prvaka. »Ne delamo si utvar. Med glavnimi favoriti za končno zmago bodo Brazilci, Nemci, Španci, Argentinci in Francozi. Omenjene reprezentance so zelo kakovostne, na velikem odru so vajene zmagovanja,« pravi portugalski selektor Fernando Santos, tvorec največjega uspeha izbrane vrste pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Franciji.

Ronaldo načrtno ohranja svežino

Portugalska bo prilagajala igro in taktiko vodilnemu zvezdniku Cristianu Ronaldu, ki je edini nogometaš z zagotovljenim statusom v državni reprezentanci. Ko se je v finalu evropskega prvenstva poškodoval že v prvem polčasu, je s klopi na nogah spodbujal soigralce na poti do zlata, kar je moštvu dalo dodatno motivacijo. Ronaldo je imel v tej sezoni na klubski sceni številne vzpone in padce. Serijsko je začel zabijati gole šele po novem letu, kar kaže na to, da je načrtno tempiral formo za vrhunec sezone. Trener Reala Madrid Zinedine Zidane mu je v španskem prvenstvu namenil več počitka kot v minulih letih, zato je ohranil svežino za najpomembnejše tekme v ligi prvakov, kjer bo kraljevi klub čez dva tedna naskakoval tretji zaporedni naslov evropskega prvaka. Po drugi strani se je Ronaldova slabša forma na začetku sezone tako močno poznala, da Real za vodilno Barcelono tri kroge pred koncem španske lige zaostaja debelih osemnajst točk. Ker je Ronaldo dopolnil že 33 let, bo turnir v Rusiji nemara njegova zadnja možnost za naslov svetovnega prvaka.

Portugalski selektor Fernando Santos je povedal, da so pri izboru igralcev za mundial odprte vse možnosti. Vstopnice za Rusijo ne bo delil na podlagi minulih zaslug, čeprav v isti sapi dodaja, da zelo spoštuje igralce, ki so postali evropski prvaki. »Dejstvo, da Portugalska v Rusiji ne bo med glavnimi favoriti, še ne pomeni, da nimamo visokih ambicij. Seveda želimo zmagati na vsaki tekmi, saj imamo močno ekipo. Moramo biti ponižni. Razmišljanje, da smo boljši od vseh, ne pride v poštev, zavedamo pa se, da nas ne bo enostavno premagati,« je dejal Fernando Santos, ki je reprezentanco uspešno vodil tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Portugalska je v skupini B osvojila prvo mesto z enakim številom točk kot Švica.

Portugalska z novim imeni

Portugalska se bo v Rusiji prav gotovo predstavila z nekaterimi nogometaši, ki pred dvema letoma niso sodelovali na poti do osvojitve evropskega prestola. Med glavnimi kandidati za preboj v izbrano vrsto so Nelson Semedo (Barcelona), Joao Cancelo (Inter), Bernardo Silva (Manchester City), Gelson Martins (Sporting), Rony Lopes (Monaco) in Andre Silva (Milan), selektor Santos je v pogovoru za portugalski časnik A Bola povedal, da še ni odločen, ali bo vpoklical tudi Ederja, ki je zabil zmagoviti gol za portugalsko zmago na evropskem prvenstvu. Portugalsko v predtekmovanju mundiala čaka vroča premiera s Španijo, kasneje bo odigrala še tekmi z Marokom in Iranom.