V Ljubljani bo 25. maja v Stožicah nastopil Đorđe Balašević. Fino. A potem se, pa ne samo v primeru Balaševića, ampak tudi Pankrtov, Plavega orkestra in podobno popularnih izvajalcev iz nekdanje Juge, vprašaš, zakaj bi za vstopnico za posamezni koncert v Ljubljani plačal od 30 do 35 evrov, če se z družbo mesec kasneje lahko odpraviš v Maribor in za 15 evrov dobiš dnevno vstopnico, ki bo tisti dan pokrila tudi vse druge dogodke.

Govorimo seveda o Lentu, festivalu, ki se nezadržno bliža, letos pa bo potekal od 22. do 31. junija – ob Dravi in na Dravi. Tudi na Dravi, ja, saj se po letih odsotnosti na Lent vrača plavajoči Glavni oder, ki bo večji in stabilnejši, tako da bo na njem mogoče tudi plesati. Nosil bo od 2800 do 3000 ljudi, kar je veliko, precej velika pa bodo tudi imena, ki bodo na njem nastopila. K novi pridobitvi je prispevala občina, ki si po besedah direktorja festivala Vladimirja Rukavine želi stalnejše prizorišče, ki ne bi bilo namenjeno samo Lentu, ampak tudi drugim institucijam. To pa ne bo edina novost festivala. Rukavina izpostavlja naslednjo: »Ob oživljanju nabrežja ob Dravi, parku in ob tem, kar smo že počeli v starem mestnem jedru, smo se letos odločili za prireditev Pozor! Muzika na cesti!, in sicer na treh, štirih točkah v mestnem središču, kjer bo glasba med 11. in 13. uro ter od 17. do 19. ure, tako da bomo oživili tudi staro mestno jedro.«

Tudi Pankrti in Goran Bare

Festival se bo začel z baletom Labodje jezero v izvedbi baletnikov SNG Maribor, ki bodo na reki namesto na jezeru plesali prvi dan festivala, naslednji dan pa bo festival nadaljeval Romski simfonični orkester iz Budimpešte – 100 violin. Eden od popularnejših večerov bo tudi koncert Plavega orkestra (25. junija), Balašević, za katerega bo ob dnevni lenti potrebno doplačilo, bo nastopil 29. junija, za komični vložek bo dan prej poskrbel standup komik Tadej Toš.

Imen, ki bi jih lahko naštevali in se bodo zvrstila na različnih lokacijah oziroma odrih Maribora, je za slabih deset dni, kolikor bo trajal festival, nepregledno veliko: Pankrti (22. 6.), Goran Bare & Majke (23. 6.), Bad Manners (24. 6.), Uncle Frank (26. 6.), Juan De Marcos z Afro-Cuban All Stars (27. 6.), Ulf Wakenius z Youn Sun Nah (28. 6.), Marko Črnčec (25. 6.), Richard Bona (26. 6.), Vieux Farka Toure (29. 6.), Monophonics (30. 6.)… Klasična glasba bo odmevala v dvorani Union, v Vetrinjskem dvoru bo prostor za najmlajše in ljubitelje standup komedije, festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo obiskal različne mestne trge in ulice. V Minoritih bodo sedišča zapolnile komedije Županova Micka (22. 6.), Tvoj bodoči bivši mož (23. 6.) in Dekliščina (24. 6.), letos pa bo svoj veliki jubilej praznoval tudi festival Folkart, ki bo že 30. leto gostil vrhunske folklorne skupine sveta.