Srajca je obležala v predsobi, takoj poleg novinarske izkaznice. Hlače so očitno padle s trudnega telesa šele tik ob postelji. V spominski luknji je odmevalo rjovenje tigra. Začel se je festival Lent.

Pot v razvrat je velikokrat tlakovana s plemenitimi nameni. Pred obhodom uvodnega festivalskega petka se je kajpada spodobilo popiti krepčilen espreso, najbolje v hladu gostinskega vrta. A kaj, ko gosta namesto kave doleti povabilo na penino, pri čemer je bila naključno nametana družba že zgodaj v nizkem startu, da bi z maksimalno požrešnostjo zaužila čim več, kar so organizatorji iz Narodnega doma natlačili v devetdnevni program. Festivalsko pregrešno izobilje je že 25 let ponos Lenta, preskok iz mariborske dogodkovne lenobnosti v festivalski inferno pa nenaden in silovit. Ni presenetljivo, če človeka pri tem zanese.

Niti nevihta, zaradi katere so začetek Verdijeve opere Traviata na Trgu Leona Štuklja prestavili za uro, ni pomagala, da bi vsaj navidezno kulturno zajadrali v večerni program. Sicer ni bilo še prepozno ujeti rockerskega koncerta na Lentu, na sporedu so bili srbski S.A.R.S. A je tudi tam spodletelo tik pred ciljem, saj je pot do prizorišča vodila mimo festivalske vinske degustacije pred Hišo Stare trte, kjer so okusi in arome sonaravno pridelanih vin Božidarja Zorjana iz Tinjske Gore preglasili bližnje glasbeno kombiniranje rocka, reggaeja, hiphopa in srbskega folka.

Občinstvo okupiralo brežino reke Drave

Seveda je bila še priložnost častno skleniti večer. Ko pa se je v nočnem vrvežu pojavil znan obritoglavec iz Kopra, ki je vabil na pijačo, se je spominska črta dokončno presekala nekje za točilnim pultom, ob katerem je posedal tudi najboljši slovenski nogometaš. Na srečo se je sobotni festivalski vrhunec začel šele ob 23. uri, in sicer s posebej za Maribor prirejenim spektaklom na vodi, ki je ob 25. festivalskem jubileju nadomestil klasični ognjemet. Predstavo Aqua Forte (močna voda) je prišla izvest priznana »ulična« gledališka skupina Ilotopie iz bližine Marseilla, ki je specializirana za predstave na vodi, v katerih brez besed, a s pomočjo svetlobe, zvoka, izvirne glasbe in pirotehnike pripoveduje zgodbe vsakdanjika.

Ob obrežje se je pravočasno namestilo na tisoče obiskovalcev, za zamudnike pa je ostalo samo še nekaj uporabnih lokacij, s katerih se je dalo opazovati sanjsko ognjevito dogajanje na rečni gladini. Ena izmed boljših sta bila bližnja mostova.

Uroša Mencingerja, organizatorja kulinaričnega festivalskega odra Sladolent, in kuharskega mojstra Janeza Bratovža je spektakel na Dravi pustil hladna. Namesto postopanja v gneči na bližnji brežini reke sta se raje zapletla v klepet. »Si bova jutri pogledala posnetke na youtubu,« se je pošalil Mencinger. Sladolent že sedmo leto dokazuje, da prehrambna milja ob dravskem nabrežju niso zgolj kotlovina, pica in palačinka. Kadar pride Bratovž na Lent, je pred njegovo kuhinjo že tradicionalno največja gneča. »Spet sem premalo skuhal,« se je nasmehnil alfa in omega ljubljanske restavracije JB.

Cesta, ki je mesto v malem

Po še eni prekratki noči, tokrat brez maliganskih eskapad, je prišla nedelja in prišel je dež, ki je začasno ohladil festivalsko vročino. Nevihtno vreme je še posebno skrbelo organizatorje Žive Koroške. Narava jim je potem vendarle ponudila nekaj ur lepšega vremena, da so lahko s tretjo ponovitvijo začasnega zaprtja Koroške ceste kritično izpostavili, koliko mesto izgublja s tem, ker njegova oblast ni sposobna zapreti te kronično zamašene tranzitne prometne žile.

»Koroška cesta je pravzaprav Maribor v malem, na njej privre na dan celotna problematika mesta,« opozarja Maja Pegan iz društva Hiša!. »Ključna je izkušnja tega prostora, ki razkriva, da ima ta cesta velik potencial in bi zmogla s svojim zaledjem mestu ponujati ogromno,« jo je dopolnila arhitektka Kaja Pogačar.

Pred večernim zaključkom redakcije je še obveljala trezna odločitev, da je bilo za iztekajoči se konec tedna dovolj »lentanja«. Ali je to načelnost zatem premagala skušnjava obiskati katerega iz množice napovedanih dogodkov, denimo koncert britanske zasedbe Stereo MC's, se je razkrilo šele kasneje.