Množica rekreativnih igralcev glede na število prebivalcev je dovolj zgovorna, da Slovenci sodimo med velike teniške navdušence. Pri Teniški zvezi Slovenije je registriranih več kot dvesto trenerjev in vaditeljev tenisa, ki delujejo po slovenskih klubih in teniških šolah. Tako kot pri vseh športnih panogah tudi pri tenisu velja: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna.«

Strokovnjaki poudarjajo, da je optimalna starost za začetek ukvarjanja s tenisom med petim in šestim letom. Celovit pristop vadbe upošteva motorične sposobnosti otroka, njegovo sprejemanje informacij in motivacijo. Poudarek je na spoznavanju osnovne in specifične teniške motorične informacije. Uspešni trenerji vadečim posredujejo široko bazo motoričnih informacij, ki niso povezane zgolj s tenisom, ampak tudi z ostalimi športnimi aktivnostmi. Te bodo lahko otroci uporabili v nadaljnjih fazah svojega teniškega razvoja.

Ne glede na nivo znanja tenis ponuja obilo užitkov v vseh obdobjih življenja. Pravilne tehnike se boste tudi starejši najbolje naučili ob pomoči teniških inštruktorjev, ki vam bodo svetovali tudi glede ustreznega teniškega loparja. Ta namreč olajša še tako zahteven začetek in obenem prepreči morebitne teniške poškodbe. V grobem se loparji med seboj razlikujejo glede na velikost glave, težo, težišče, dolžino in trdoto, profil ter razporeditev strun. Za začetnike je najprimernejši lažji lopar z večjo glavo. Na prijetno in varno igranje tenisa vpliva tudi ustrezna obutev. Omogočati mora odličen oprijem stopala, stabilnost ter ugodje. Podplat teniškega copata za peščena igrišča sestavlja tako imenovana ribja kost, ki igralcu na pesku ponuja boljši oprijem, hitrejše zaustavljanje in učinkovitejšo spremembo smeri.

Igrajmo tenis

Ljubitelji udarjanja rumenih žogic že nestrpno pričakujejo konec meseca, ko se bodo lahko pridružili projektu Igrajmo tenis!, katerega ambasador je eden najboljših slovenskih teniških igralcev in prvi Slovenec, ki se mu je uspelo prebiti med najboljših sto igralcev na svetu, Blaž Kavčič. V okviru Teniške zveze Slovenije bo Športni center Millenium v Ljubljani med 26. in 27. majem že četrto leto zapored prizorišče najbolj množičnega teniškega dogodka za najmlajše ljubitelje tenisa. Potem ko je lani v brezplačni teniški igri uživalo več kot 350 otrok iz vse Slovenije, se podobnega števila mladih navdušencev nadejajo tudi letos.

Otroci iz vseh slovenskih klubov, stari od 8 do 11 let, se bodo v dveh dneh pomerili na teniškem turnirju. Starši, prijatelji in ostali spremljevalci ste vabljeni k spodbujanju mladih upov, ki se bodo lahko udeležili Teniške olimpijade, ki jo bo tudi letos vodil Matic Možek, Ball boys boot camp pa bo pravi naslov za mlade pobiralce teniških žogic. Ne le otroci, na svoj račun bodo prišli tudi starejši ljubitelji tenisa, ki se bodo lahko prepustili brezplačni igri na teniških igriščih po vsej Sloveniji. Lani je to priložnost izkoristilo več kot 1200 teniških navdušencev. Seznam sodelujočih klubov je objavljen na spletni strani in na njihovi strani na facebooku Tenis Slovenija.