Primerno je za prav vse starostne skupine. Otroci veslanje na deski obožujejo, ker je idealna zabava na plaži, mladi na deski raziskujejo svet, športniki z njegovo pomočjo izboljšujejo stabilizacijo in vzdržljivost telesa, starejši pa krepijo svoje ravnotežje.

»Supanje je v zadnjih dveh letih doživelo pravi razcvet. Če so nas v prvih letih ljudje opazovali od daleč in se spraševali, kako lahko sploh stojimo na nekih deskah, je danes že splošno znano, da gre za izredno sproščujočo aktivnost, ki poživi poletne dni in predstavlja popoldansko rekreacijo čedalje večjemu krogu ljudi,« pojasni inštruktorica veslanja na deski pri Bananawayu Špela Zupanc.

Pravi, da lahko vsak najde obliko veslanja na deski, ki mu ustreza, in si prilagodi intenzivnost. Nekateri se na desko radi podajo celo v družbi svojega pasjega ljubljenčka, drugi na njej izvajajo jogo, tretji se udeležujejo tekmovanj. »Po celem svetu prirejajo različna suparska tekmovanja. Tudi v Sloveniji imamo sup pokal in državno prvenstvo, prav tako se lahko Slovenci pohvalimo celo s svetovno prvakinjo v supanju Manco Notar,« zaupa sogovornica.

Inštruktorji supanja so licence za poučevanje dobili v tujini, pove. V Sloveniji je za licenciranje inštruktorjev pristojna Surf in sup zveza Slovenije, ki organizira usposabljanje za učitelja supanja in je edina priznana licenca v Sloveniji. Primerno usposobljenih inštruktorjev supanja pri nas je po njenih besedah zelo malo, prodajanja »tečajev« pa kar veliko, zato je toliko pomembneje, da ljudje dejansko preverijo usposobljenost učiteljev.

Ogromno vaje za popolnost

»Supanje je relativno mlada športna panoga in zato moramo poskrbeti, da se primerno razvije in da aktivnosti ne podcenjujemo. Uspešen supar je tisti, ki ne podcenjuje narave in zna presoditi situacijo glede na nevarnost, zna veslati s pravilno tehniko, da se izogne poškodbam, spoštuje druge suparje, pozna sup kulturo in jo prenaša tistim, ki je ne poznajo.«

Pri veslanju na deski je aktivno celo telo. Z intenzivno in redno vadbo izboljšamo kondicijsko pripravljenost, vzdržljivost, ravnotežje in koordinacijo. Sprostitev in odklop v naravi izboljšata splošno počutje in kakovost življenja. Pomembno je, da znamo plavati, medtem ko lahko osnove veslanja na deski usvojimo precej hitro. Usvojitev pravilne tehnike je klub temu svoje poglavje – z nekaj triki lahko pomembno izboljšamo osnovne zaveslaje, a je za usvojitev pravilne tehnike potrebno ogromno vaje, poudarjajo poznavalci.

»Supamo lahko skoraj povsod po Sloveniji, a moramo upoštevati lokalna pravila in slediti vstopno-izstopnim mestom. Splošnih pravil za plovbo po celinskih vodah ni, saj to področje ureja vsaka občina posebej. Na morju je potrebno upoštevati omejitev plovbe po morju, ki pravi, da se smejo neregistrirani čolni, čolni na vesla (tudi kajaki), jadralne deske in vodna kolesa od obale oddaljiti največ tisoč metrov,« pojasni Špela Zupanc.

Kot posebnosti izpostavi krajinske in naravne parke, ki imajo pogosteje omejen plovni režim: »Primer je Cerkniško jezero, kjer je del zaščiten zaradi gnezdenja ptic, in se lahko gibljemo le na preostalem delu jezera. Pomembno je, da spoštujemo naravo in ljudi okoli nas.«

Osnovno opremo za veslanje na deski sestavljajo deska, veslo in varnostna vrvica. Med dodatno opremo uvrščamo še majice z UV-zaščito pred soncem, neoprenska oblačila, neoprenske dodatke, nepremočljive torbe in ostale dodatke, ki omogočajo najboljšo izkušnjo. Nikakor ne smemo pozabiti na vodo, sončno kremo in kakšen energijski prigrizek, ki nam pride prav v primeru, da je naša tura daljša od načrtovane, svetujejo poznavalci.

Različni modeli za različne okuse

Deske v prvi vrsti delimo na trdne in napihljive. »Prav te so glavni krivec, da je supanje postalo tako priljubljeno. Enostaven transport in s tem bolj raznolika uporaba ter lažje shranjevanje so glavne prednosti, ki jih prinaša napihljiva deska za supanje,« meni Zupančeva.

Pravi, da četudi sta bili vzdržljivost in stabilnost desk pred leti na strani trdnih desk, danes temu ni več tako: »Tehnologija napihljivih desk je izredno napredovala, zato so nekatere tovrstne deske 'trdne kot skale' in se je njihova življenjska doba občutno povečala. Prvi modeli desk so že dosegli desetletno starost.«

Sicer pa lahko trdne ali napihljive deske glede na obliko razdelimo v pet skupin. Najbolj priljubljene so vsestranske ali allround deske, ki so najstabilnejše, zato so primerne za začetnike in rekreativce ter so najbolj priljubljen družinski model. Potovalne ali touring deske so namenjene premagovanju večjih razdalj oziroma potovanjem. Tekmovalci uporabljajo tekmovalne oziroma race deske, ki so ožje in manj stabilne. Ljubitelji jezdenja valov se navdušujejo nad okretnejšimi wave deskami, tisti, ki se radi spuščajo po brzicah, pa prisegajo na posebno oblikovane deske, ki zahtevajo izredno stabilnost, hkrati pa hitro odzivnost in okretnost. Tudi izbira vesla je zelo pomembna. Biti mora čim lažje, da čim manj obremenjujemo roke in ramenski obroč in da lahko z manj napora veslamo dlje in dalj časa.

Brezplačna testiranja

Veslanje na deski postaja iz leta v leto bolj priljubljeno. Za vse, ki se želijo spoznati z omenjeno aktivnostjo ali si želijo preizkusiti opremo, inštruktorji z licencami iz Bananawaya tudi letos – že tretjič zapored – organizirajo brezplačna testiranja opreme za veslanje na deski. Potekala bodo na več lokacijah po Sloveniji, prvo pa se bo prav danes zgodilo ob Cerkniškem jezeru.

»Testiranje opreme za veslanje na deski je namenjeno vsem, ki obožujejo omenjeno aktivnost, še posebej tistim, ki bi si radi kupili opremo in ne vedo, kako v poplavi različnih proizvajalcev izbrati pravo. Pri tem jim bodo pomagali naši svetovalci in inštruktorji. Veseli bodo vsakega vprašanja, z veseljem bodo radovedne poučili tudi o varnosti na vodi,« pojasni Zupančeva.

Na voljo bodo testi desk za veslanje za začetnike, pa tudi naprednejše deske sport, touring in race, ki bodo navdušile tiste, ki nimajo več težav z ravnotežjem in si želijo premikati malce hitreje, zagotavlja sogovornica. Pravi, da so razlike med napihljivimi deskami ogromne – medtem ko na enih odrasli ljudje komaj stojijo, so druge tako stabilne, da je z njih skoraj težko pasti.

V prejšnjih dveh letih so testiranje opreme omogočili več kot petsto posameznikom in družinam, podobno število udeležencev si obetajo tudi letos. Posvetili se bodo prav vsakemu posamezniku, mu predstavili opremo in glede na njegov namen supanja priporočili najprimernejši model deske. Testiranja bodo v aprilu in maju potekala po vsej državi. Danes se bodo ljubitelji veslanja na deski, kot že omenjeno, zbrali ob Cerkniškem jezeru, jutri v kampu Dragočajna pri Zbiljah, sledili bosta poučni druženji ob Šmartinskem jezeru in v mariborskem Drava centru.