Tek na 42 km bo štel za državno prvenstvo; prav zaradi primera dopinga lanskega prvaka na 21 km so se odločili za novost. Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS). Slednje doslej ni bilo potrebno.

»Le v tem primeru se bodo izidi upoštevali v razvrstitvi za slovenski naslov. Na ta način bomo dosegli, da bodo nastopili za DP le člani atletskih klubov in društev ter bodo dosežki veljali tudi kot norme za največje tekme, saj je dolžina proge uradno mednarodno izmerjena,« je dejal direktor AZS Dejan Dokl.

Generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič je izrazil željo, da bi letos popravili rekord proge, zato so povabili boljše tuje tekače, predvsem iz Kenije, ki prevladujejo na dolgih progah. Izmed Slovencev bo nastopil Rok Puhar, lani udeleženec svetovnega prvenstva, ki pa še ne ve, na kateri razdalji bo nastopil, ker se pripravlja na letošnja velika tekmovanja

Proti dopingu s sloganom »tekmuj sam s seboj«

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Joel Mwangi Maina (2:21:50) in njegova rojakinja Gladys Jepkurui Biwot (2:51:31), najboljša Slovenca sta bila skupno četrta Aleš Debeljak (2:47:05) in Jasmina Jelovšek (3:09:44). Na 21 km sta zmagi prav tako odšli v Kenijo, najboljša sta bila Silas Kiprono Too (1:05:45) in Stellah Barsosio Jepngetich (1:14:58).

Slednja je bila pred Sonjo Roman (1:17:25), ki je osvojila državni naslov. Med atleti je ta pripadel skupno tretjemu Domnu Hafnerju (1:11:07), ki pa je bil letos ujet na dopingu in je dobil štiriletno prepoved nastopanja.

Gesli maratona v Radencih sta: »Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec.« Predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gerlec je izpostavil, da organizatorji v zadnjih letih tesno sodelujejo s Slovensko protidopinško organizacijo Sloado, da pa lahko v boju proti prepovedanim poživilom sami kaj postorijo le na področju ozaveščanja.

Skupaj se pričakuje več kot 8000 udeležencev različnih rekreativnih dogodkov. Rok cenejših prijav za posameznike in skupine so organizatorji podaljšali do srede, 18. aprila; doslej je bilo prijavljenih okrog 4000 udeležencev, zadnji rok za prijave pa je 8. maj. Najboljši slovenski skakalci in tekači na smučeh pa bodo, kot v zadnjih letih, delili medalje tistim, ki bodo prišli v cilj.