Pred približno 20 leti so bile mokre sanje vsakega najstnika imeti v svoji sobi spodoben glasbeni stolp. Za snemanje in poslušanje kaset, za predvajanje zgoščenk in za nabijanje najljubših komadov, ko staršev ni doma.

Danes je ponudba glasbenih stolpov v tehničnih trgovinah precej manjša. Čez palec lahko ocenimo, da se je segment teh naprav ločil na dve struji: na eni strani so kakovostni hi-fi stolpi oziroma naprave za kakovostno predvajanje glasbe, na katere prisegajo zahtevni poslušalci, tako imenovani avdiofili. Na drugi strani so brezžični zvočniki, ki jih uporablja najširši spekter uporabnikov. Vzpon pametnih mobilnikov je namreč vzajemno pomenil vzpon brezžičnih zvočnikov.

Zvočnik za zabave

Ponudba teh je zelo bogata – na voljo so v vseh mogočih oblikah in izpeljankah. Lahko so vodoodporni in primerni za uporabo v bazenu, lahko jih pripnemo na torbo ali na kolo ali jih prenašamo v žepu. Mi smo preizkušali Sonyjev zvočnik GTK-XB60, ki se ga je prijel naziv »zvočnik za zabave«.

Proizvajalci tovrstnih zvočnikov v večini primerov skušajo iz kar se da majhnih naprav iztisniti kar se da veliko zvoka in jakosti. Ta kombinacija ni nujno najboljša, zato so pri Sonyju ubrali drugačno pot. Razvili so zvočnik, ki ga ni mogoče vtakniti v žep ali torbo, temveč bo zahteval čisto svoj prostor.

Naprava namreč tehta osem kilogramov in v višino meri pol metra. V tako veliko ohišje so vgradili nizkotonska zvočnika s premerom 13 centimetrov in stožčasta visokotonca s premerom pet centimetrov. Vse se torej vrti okrog glasnosti, basov in zabave. Pa še prednjo stran v celoti prekriva barvna LED-luč, ki utripa v ritmu glasbe.

Po naših izkušnjah je tak zvočnik idealna rešitev za dogodke na prostem, ki bi jih radi popestrili z nekaj glasbe. Sploh v sezoni piknikov in druženja na prostem, ki se je začela z lepim vremenom. Jakost zvoka je impresivna, petični poslušalci pa bodo najbrž malce potarnali nad ne tako razločnimi visokimi toni. Vse se namreč vrti okrog basov in tehnologije extra bass, ki izboljšuje nizke frekvence zvoka in jo lahko po želji vključimo ali izključimo. Tehnologiji clearaudio+ in LDAC dodatno skrbita za kakovost in optimalno jasnost zvoka glede na predvajane vsebine. Zanimivo pa je, da nikjer na uradnih straneh ni mogoče izbrskati, kolikšno izhodno moč zvočnik dejansko ponuja.

Veriga zvočnikov

Na zvočnik so lahko priključene tri naprave hkrati, kar v praksi pomeni, da lahko trije prijatelji prek telefonov hkrati bedijo nad predvajanjem glasbe. Zvočnik podpira tudi združevanje z drugimi zvočniki iz Sonyjeve serije. S pritiskom na gumb »party chain« (veriga zabave) se lahko do deset zvočnikov med seboj poveže in sinhronizirano predvaja glasbo. Tega na testu nismo preizkušali, ampak v teoriji bi to pomenilo zvočni sistem, ki bi zlahka zatresel večje glasbeno prizorišče.

Za vse uporabnike, ki še vedno prisegajo na kable, zvočnik omogoča kopico priključkov na zadnji strani ohišja. Tu je reža za USB, zvočni vhod in izhod za povezavo s televizorjem ter tudi reža za mikrofon, s pomočjo katere zvočnik postane karaoke postaja. Zvočnik ima vgrajen tudi lasten mikrofon, prek katerega lahko govorec odgovarja na dohodne klice, če je zvočnik povezan s telefonom. Prek aplikacije za mobilni telefon music center ima uporabnik nadzor nad slogom predvajanja zvočnika in nad svetlobnimi učinki. Najboljše pri vsem je enostavna uporaba. Zvočnik ima na ohišju nekaj gumbov za upravljanje osnovnih funkcij in tu se nepotrebno kompliciranje konča.

Čeprav gre za zajeten zvočnik, mu kot uporabnik lahko dimenzije zelo hitro odpustimo. Zmogljivo predvajanje zvoka pač zahteva svoj prostor. Sicer pa zvočnik na eno polnjenje obljublja do 14 ur predvajanja – oziroma tri, če bo delal na vso moč. Za tako napravo je treba odšteti približno 300 evrov.