Podjetje RnD64, ki je nazadnje opozorilo nase s pametnim kuhinjskim pomočnikom hello egg, se je nazadnje podalo še v glasbene vode. Podjetniki so očitno ljubitelji igranja kitare oziroma ustvarjanja glasbe, saj so svoje znanje tokrat usmerili v zasnovo zložljive kitare jammy.

Prepoznali so namreč osnovno težavo inštrumenta, čigar nastanek sega 3300 let v preteklost – velikost. Z novim pristopom k dimenzijam so želeli doseči, da bi uporabniki lahko še bolj, predvsem pa še večkrat uživali ob zvokih omenjenega brenkala.

Glavna in najvidnejša prednost Jammy kitare je njen teleskopski vrat. Ta se s približno 30 centimetrov raztegne v polno dolžino klasične kitare, ki meri okoli 50 centimetrov. Vrat z jeklenimi strunami pa je pravzaprav vse, kar kitara ponuja. Izgubila je klasičen trup in vse druge komponente, ki jih poznamo z običajnih kitar.

Tudi način igranja nanjo je nekoliko neobičajen, saj lahko vrat premikamo kot pozavno in s tem spreminjamo višino tonov na prečkah. V podjetju poudarjajo, da je igranje na tak inštrument povsem intuitivno, prav tako preskok na običajno kitaro.

»To je popoln pripomoček za vse kitariste, ki bi si na potovanju, na avtobusu ali kjer koli na poti radi krajšali čas z brenkanjem,« poudarjajo v RnD64. Kitara je digitalna, kar pomeni, da simuliran zvok igranja prihaja skozi zvočnike na trupu. Omogoča tudi priklop slušalk za vse trenutke, ko bi morebiti s soliranjem motili okolico.

V prikazu uporabe omenjene kitare jo snovalci priključijo tudi na pravi kitarski ojačevalec in s tem dokazujejo, da ne gre zgolj za neko igračko, ki skuša nadomestiti »pravo stvar«, temveč za povsem dobro alternativo električni kitari.

Jammy se prav tako povezuje z aplikacijo na mobilnem telefonu, kamor lahko uporabnik shranjuje svoje glasbene stvaritve. Kitara omogoča celo vodenje po tonih z led osvetlitvijo na prečkah, s pomočjo katerih se neuk uporabnik lahko nauči igranja novih skladb.

Prek aplikacije lahko uporabnik izbere tudi nekakšen karaoke način, kjer igranje kitare spremljajo še drugi inštrumenti, prav tako je na voljo pestra izbira zvokov – od umirjeno klasičnega, rockabilly pa do trših distorzij.

Kitara omogoča dobri dve uri baterijske neodvisnosti, kar pomeni, da lahko skladbo Wanderwall britanskih Oasis zaigrate vsaj 35-krat, če se le ne zmotite prevečkrat. Kitara jammy je na portalu indiegogo v začetku novembra za 242 odstotkov presegla zastavljen cilj zbiranja sredstev. Za približno 400 ameriških dolarjev bo na voljo šele od meseca maja prihodnje leto.