Še dobre tri tedne imajo mladi podjetniki in podjetnice, da se prijavijo v izbor Mladi podjetnik leta, ki ga tokrat že osmič organizira zavod Mladi podjetnik. Leta 2015 sta bila za mlada podjetnika leta izbrana Anja in Alen Marič, ki vodita podjetje Ekosaja, specializirano za prodajo lesenih izdelkov in modnih dodatkov iz naravnih materialov v lastnih butikih.

Podjetnika sta lani poslovanje občutno nadgradila, saj sta si želela prodreti v tujino predvsem z izdelki lastnega razvoja. Tako sta svojo energijo že sredi leta 2016 začela preusmerjati v razvoj lastnih izdelkov. Sredi lanskega leta so na trg dali lonček za na pot woodway, ki je izdelan iz bambusa. V zadnjih devetih mesecih so si tako že utrli pot na 30 trgov. »To je dokaz, da smo na pravi poti,« poudarja Anja Marič. Odločili so se, da dva butika zaprejo, tri so predali v franšizni sistem, ohranili so samo enega. »Zelo sem se sicer trudila, da bi vodila trgovine, lastno proizvodnjo in bi se lahko hkrati širili v tujino, a mi žal ni uspelo,« priznava Anja Marič, ki upa, da bo čez čas mrežo butikov vnovič lahko vodila sama. »So pa naši butiki dobili prave ljudi, ki so jim predani z vsem srcem, in so na dobri poti, da spet polno zaživijo,« poudarja Maričeva.

Direktorica in soustanoviteljica Ekosaje je prepričana, da je pred njimi zanimiva uspešna podjetniška pot in da bodo lanskoletne prihodke, 400.000 evrov, že letos bistveno izboljšali. jpš

Na podjetniško pot Anja Marič vabi tudi druge mlade podjetnike. Tiste, ki so že na podjetniški poti, pa vabi, da se prijavijo na izbor Mladi podjetnik leta, saj je prva leta delovanja zelo pomembno, da podjetje pozna čim širša javnost in si tudi na tak način vsaj malo olajša prodor na trg. Prijave na izbor Mladi podjetnik leta zbirajo do 31. maja, zmagovalca pa bodo razglasili 15. junija na že tradicionalnem celodnevnem dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!.