Maribor je zmagal še šestič zapored. A niti tokrat zmaga proti Rudarju ni prišla zlahka. »Tekmo bi morali pripeljati do točke, ko bi lahko tudi malo kalkulirali z energijo,« je Darko Milanič povzel dogajanje na tekmi 30. kroga pred 2000 gledalci v Velenju. Ob jezeru je bilo nekaj negotovosti le slabih deset minut, ko je Rudar znižal izid na 1:2, a je Luka Zahović z golom za 3:1 dokončno odločil zmagovalca. Maribor ima zdaj dve točki prednosti pred Olimpijo, ki bo tako na današnjem gostovanju pri Aluminiju še pod dodatnim pritiskom, da se z zmago vrne na vrh lestvice. Domžale, pri katerih so zaradi poškodb in kartonov manjkali nekateri nosilci igre, so brez težav premagale Ankaran in zapravile še kopico priložnosti za izdatnejšo zmago. Ankarančani imajo zdaj le še dve točki prednosti pred Triglavom, saj so Gorenjci premagali Krško.

Triglav – Krško 2:0

Kranjčani so dosegli prvo zmago spomladi, ker so bili odločnejši in konkretnejši. Zadetka so dosegli z edinih dveh strelov v okvir gola Krčanov. Gola sta bili pravi mojstrovini Luke Majcna in Davida Tijanića s prostega strela. Krško je bilo nenevarno.

Rudar – Maribor 1:3

Dolgo je Maribor lomil Rudar. Tako dolgo, da so skoraj lovili zaostanek. Dominik Radić je že premagal Handanovića, pa je s črte rešil Mitja Viler. Ko ni preostalo drugega, je stopil na sceno kapetan. Dvakrat. Toda niti Marcos Tavares ni zadoščal. Jasmin Handanović je reševal v obrambi, Luka Zahović pa je po znižanju Jake Bijola zabil za zmago. Naposled sta se ujela razpoloženi Zahović in Tavares. Kapetan je začel v prvi enajsterici po štirih tekmah, na teh pa zabil tri gole. »Na igrišče gre, da zabija. To je zanj prioriteta,« je povedal Milanič. »Pozna se nam, da smo oslabljeni,« je priznal Marijan Pušnik. Pridigar je skušal rešiti soigralce, delo sta mu olajšala tudi Kramarič in Hotić z zapravljenima priložnostma, potem ko je vmes Tavares spet pokazal, kako zabiti. Strel z razdalje, močno, nizko. Vijoličasti so se nato preveč sprostili, Rudar je to izkoristil in znižal prek Jake Bijola. Vendar se je Maribor sam rešil, ko je Zahović z lobom premagal Pridigarja.

Domžale – Ankaran 4:0

Domžalčani so se vrnili v zmagovite tirnice. Čeprav sta zaradi poškodb manjkala Senijad Ibričić in Matija Širok, zaradi kartonov pa Amedej Vetrih in vratar Ajdin Mulalić, so še četrtič pričakovano in visoko premagali Ankaran. Skupaj smo na štirih tekmah nasuli kar 17 golov. Ankaran je v Domžalah končal niz štirih tekem brez poraza. Razlika v kakovosti je bila očitna, gostitelji so imeli pobudo, narekovali ritem in si pripravljali lepe priložnosti, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo moral vratar gostov Primož Bužan prvič po žogo v mrežo. V prvem polčasu je bil najbolj razigran 23-letni vezist iz BiH Nermin Hodžić, ki je najprej podala za vodilni zadetek Žana Žužka, nato pa se je na račun vztrajnosti še sam vpisal med strelce po strelu z glavo. Zmagovalec je bil tako odločen, gostitelji pa so v zaključku tekme dosegli še dva zadetka. Lovro Bizjak je priigral enajstmetrovko, ki jo je tudi realiziral za 12. zadetek v sezoni.

Gorica – Celje danes ob 16. uri, sodnik: Perić

Glavni cilj sezone, nov nastop na evropskem prizorišču, je za Novogoričane predaleč. Po polfinalnem pokalnem porazu z Aluminijem jih je bilo preveč tudi na ključnih spomladanskih tekmah in realnost je sredina lestvice. »Smo tam, kjer je naše mesto,« ne ovinkari trener Miran Srebrnič, ki je pri Gorici dlje, kot je bil Wenger pri Arsenalu. S trdno pogodbo v žepu že lahko pogleduje onkraj letošnjega prvenstva, čeprav tudi ta še ni dokončno zapravljena. Prihaja pa s Celjani čisto zadnji vlak, ki še lahko odpelje proti Evropi. Z zmago bi se potencialni vozovnici približali na pet točk, s čimer bi se v zadnjih krogih ponudila priložnost za »stampedo« pod vrh zmagovalnega odra. Predstava iz Stožic oziroma znova razpoloženi vratar Grega Sorčan bo premalo, iskali bodo zadetek več od tekmeca, ki sicer iz goriškega Športnega parka pogosto odnaša točke. V mesto vrtnic prihaja z navdahnjenim napadalcem Rudijem Požegom Vancašem, ki je zadel na vsaki izmed zadnjih petih tekem. Dodatno težo njegovim zadetkom daje tudi dejstvo, da je tri dosegel proti vodilnim trem klubom lige. Kdo poleg Sorčana ga sploh lahko ustavi glede na skromen letošnji goriški učinek v fazi branjenja, ki se odraža v negativni bilanci med danimi in prejetimi zadetki? Celjani imajo pozitivno, kar je še en argument v njihov prid.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Jogan, Tomiček, Gregorič, Kolenc, Tešija, Humar, Osuji, Marinič, Smajlagić. Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Brecl, Jurhar, Pišek, Kerin, Požeg Vancaš, Pungaršek, Lupeta, Vizinger. Naš namig: 2.

Aluminij – Olimpija danes ob 18. uri, sodnik: Kajtazović

Aluminij potrebuje točke v boju za obstanek, Olimpija za ubranitev prvega mesta. Olimpija je na zadnjih petih tekmah kar štirikrat remizirala (Maribor, Domžale, Celje, Gorica) in zgolj enkrat zmagala (Krško), zato je osvojila le sedem od 15 možnih točk in njena prednost je z desetih skopnela na zgolj točko. V primerjavi s prvim zasledovalcem Mariborom se je znašla v podrejenem položaju, saj bo zadnji veliki letošnji derbi 19. maja v Ljudskem vrtu. Trenerju Igorju Bišćanu se previdna taktika brez tveganja v igri in klasičnega napadalca ni izšla. Abass Issah je bolj krilni kot centralni napadalec, spomladi pa je tudi daleč od jesenske forme in v njegovem razvoju ni nobenega napredka. Če Olimpija hitro ne izkoristi priigrane priložnosti, se v ekipo naseli nervoza. »Smo v krizi realizacije. Na srečo je hitro prišla nova tekma in tako priložnost, da ta segment popravimo. Iščemo igralca, ki bo v golgeterski formi. Proti Gorici smo poskušali vse, kar smo imeli na voljo, pa ni šlo. Moramo biti maksimalni, potrpežljivi in vztrajni, pa se bodo stvari obrnile na bolje. Verjamem v ekipo, da bomo strnili vrste in končali sezono tako, da se bomo na koncu veselili skupaj z navijači,« meni trener Olimpije Igor Bišćan, ki je vseskozi pod pritiskom, da ga bo Milan Mandarić zamenjal, saj mu svetovalci ponujajo rešitve, ki pa so vse sprte z zdravo nogometno logiko.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, I. Mensah, Šme, Jakšić, Tahiraj, Martinović, Horvat, Kidrič, Jurčević, Petrovič, Zeba. Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Miškić, Tomoč, Čanađija, Alves, Issah, Benko. Naš namig: 2.