Pell je kot dosedanji finančnik Vatikana veljal za enega od največjih zaupnikov papeža Frančiška in je bil vse do lani tretja najpomembnejša oseba Vatikana. Že dlje časa se je soočal z očitki, da je najprej kot mlad duhovnik in kasneje kot avstralski nadškof v svoji domovini odgovoren za spolne zlorabe dečkov. Vse očitke je vztrajno zavračal, hkrati pa začasno zapustil mesto vatikanskega finančnika. Z današnjo odločitvijo sodišča o začetku sodnega procesa je zelo malo verjetno, da se bo sploh še kdaj vrnil na ta položaj, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pred odločitvijo sodišča se je moral kardinal danes osebno pojaviti pred sodiščem v Melbournu, kjer je nekoč služboval kot nadškof. Sodnica Belinda Wallington je razsodila, da obstaja dovolj dokazov za začetek sodnega procesa. Pred sodiščem je prvič osebno podal izjavo tudi Pell sam in se izrekel za nedolžnega.

Kdaj se bo sodni proces proti Pellu pred sodiščem v Melbournu začel, še ni znano. Odločitev o datumu bi sodišče po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lahko sprejelo v sredo.

Pellu očitajo, da je kot mlad duhovnik v 70. in 80. letih minulega stoletja spolno nadlegoval najmanj dva dečka. Dva moška, sedaj stara okoli 40 let, trdita, da ju je poleti 1978/79 otipaval na kopališču v Ballaratu, kjer je Pell odraščal in delal. Prav tako naj bi se poleti 1986/87 v klubu za deskanje na vodi gol sprehajal pred tremi dečki, ki naj bi bili takrat stari od osem do deset let.