Policija v avstralski zvezni državi Victoria je Pella lanskega junija obtožila »večkratnih« spolnih kaznivih dejanj, obtožbe proti njemu pa naj bi podalo več ljudi. Podrobnosti takrat niso pojasnili, so se pa v preteklosti pojavile obtožbe na njegov račun v povezavi z domnevno zlorabo otrok v času, ko je bil duhovnik v Ballaratu (1976-1980) in nadškof v Melbournu (1996-2001).

76-letni Pell je obtožbe odločno zanikal. Kot je že lani napovedal njegov odvetnik, se bo kardinal izrekel za nedolžnega. Izrek o krivdi je sicer predviden šele ob zaključku danes začetega postopka zaslišanj.

Obravnavo zaprli za javnost

V današnjem prvem delu obravnave je njegov odvetnik Robert Richter obtožil policijo, da v preiskavi ni sledila postopku, ki je predviden za preiskavo vidnih osebnosti. »Trdimo, da temu niso sledili, ker je obstajala predpostavka krivde,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Poleg tega po njegovih besedah tudi niso ustrezno preiskali izjav prič, ki jih je priskrbela obramba.

Obravnavo so kasneje zaprli za javnost, nakar naj bi se že začela zaslišanja prič. Vsega skupaj naj bi jih zaslišali okrog 50, prve danes kar pred video povezav. Ob zaključku uvodnega postopka, ki naj bi trajal štiri tedne, bo sodnica Belinda Wallington odločila, ali obstajajo zadostni dokazi za začetek sojenja.

Pell je najvišji predstavnik znotraj hierarhije katoliške cerkve iz Avstralije in je bil pred selitvijo v Rim nadškof Melbourna in Sydneyja. V začetku leta 2014 je papež Frančišek kardinala imenoval na čelo nadzornega telesa za gospodarske zadeve, ki je neke vrste finančno ministrstvo Vatikana. Že lani je sicer zapustil Vatikan, da bi se lahko v domovini soočil z obtožbami.