Avtorje najstarejšega in najvplivnejšega vodnika po restavracijah in hotelih po svetu, poimenovanega tudi rdeča biblija, v Sloveniji šele pričakujemo, so pa nedavno odmevno nagradili 43-letnega Alana Geaama, priučenega kuharskega mojstra in lastnika štirih restavracij v Parizu. Michelinovo zvezdico si je prislužila AG Les Halles v prvem okrožju francoskega glavnega mesta, nedaleč od Slavoloka zmage. Alan se je rodil libanonskim staršem v Liberiji, v domovino pa so se bili prisiljeni umakniti pred tamkajšnjo državljansko vojno, ki je izbruhnila leta 1989. Kot desetletni fant je že pomagal očetu v trgovini, a tudi mami v kuhinji. H kuhanju so ga pritegnile televizijske oddaje, knjige in predvsem mamine kuharske veščine. Med obveznim služenjem v vojski se je nad njegovim kuhanjem navdušil poveljnik garnizije in ga vzel za svojega, sredi devetdesetih let pa je bil spet begunec, tokrat po izbruhu spopada z Izraelom na libanonskem jugu. Nekaj časa je preživel na Češkem in v Veliki Britaniji, pred dvema desetletjema pa je prišel v Pariz, brez znanja francoščine in s 70 funti v žepu. Skozi mesece se je prebijal s priložnostnim delom, čez dan na gradbiščih, pozno v noč pa je razvažal pice ali pa pomival posodo. Nekega večera se je kuhar v restavraciji, kjer je bil pomivalec, močno porezal in končal v bolnišnici. »Nihče mi ni nič rekel, kar sam sem prevzel njegovo delo. Zasedenih je bilo 14 omizij, vsi so se najedli in na koncu bili navdušeni,« se zdaj spominja Alan. »Nikoli nisem pomislil, da bi lahko Michelina zanimal kuharski samouk, ki je začel kot pomivalec posode,« je Alan Geaam pridobljeno zvezdico znamenitega vodnika komentiral za France Today. Kritikom izbora, začetega že leta 1900, pa je sporočil, da je učinek tega priznanja nedvoumen. »V nekaj urah po objavi je bila naša restavracija polno rezervirana za tri tedne vnaprej,« je še povedal Alan in svoj uspeh pripisal staršem, ki so mu privzgojili smisel za posel in ljubezen do kuhanja, to ljubezen pa je izpopolnil na tradicionalni francoski kuhinji z libanonskim pridihom začimb.